Richard Fortus reagoi Nuno Bettencourtin Slash-kommenttiin – Extreme-kitaristi veti vastauksesta puolestaan herneet syvälle nenään

Bettencourt katsoi myös parhaaksi tarkentaa sanomisiaan.
25.7.2023 12:30

Uutisoimme hiljattain Extreme-kitaristi Nunon Bettencourtin taannoisesta Planet Rock -haastattelusta, jossa tämä puhui pestistään Rihannan keikkakitaristina ja siitä, miten paljon vaikeampaa Rihannan kaltaisen poptähden kitaristina oleminen onkaan kuin mitä ihmiset yleisesti ajattelevat. Bettencourt totesi Rihannan keikkasetin olevan niin monipuolinen ja vaativan soittajalta niin monen tyylin ja tunnelman sisäistämistä, ettei se kitaristin mukaan onnistu läheskään kaikilta suvereenisti.

”Suurin osa ihailemistani soittajista ei pystyisi siihen. Tarkoitan sitä suurena kohteliaisuutena. Slash on yksi kaikkien aikojen kovimmista rock-kitaristeista, mutta – ja hän sanoisi näin itsekin – se ei onnistuisi, että hän hyppäisi tuonne soittamaan Rude Boyta”, Bettencourt heitti esimerkkinä.

Slashin bänditoveri, Guns N’ Rosesissa vuodesta 2002 soittanut Richard Fortus, jolla on myös kokemusta Rihannan keikkakitaristina olemisesta, kommentoi Bettencourtin haastattelua somessa ja totesi asialliseen sävyyn olevansa asiasta eri mieltä.

”Nuno on ilman muuta yksi parhaimmista, mutta on hyvin vähän asioita, joihin Slash ei kykene. Kiersin Rihannan kanssa ennen kuin Nuno hyppäsi kehiin ja olen soittanut kauan Slashin kanssa. Se pesti ei tuottaisi hänelle vaikeuksia”, Fortus totesi.

Pian tämän jälkeen Bettencourt julkaisi omissa some-kanavissaan tulisen ja todella pitkän vastineen, jossa tämä lyttäsi Fortusin maan rakoon ja puolusti sekä Slashiä että myös itseään tarkentamalla sanomisiaan.

”Et näköjään voi olla useiden kitaralehtien kansissa 56-vuotiaana rokkikitaristina ja saada näin paljon huomiota soittajana ja uudesta levystäsi ilman, että toinen kitaristi tulee heittämään paskaa niskaan. En vastaa tähän siksi, että minua kiinnostaisi paskan vertaa, mitä tämä kitaristi minusta ajattelee, vaan koska en halua, että sanomiseni olisi jotenkin loukannut sankariani Slashiä ja mahdollisesti tehnyt hallaa meidän väleille”, Bettencourt aloittaa raivoamisensa.

”Kaikella ’kunnioituksella’, en ole 56 elinvuoteni aikana kuullut nuottiakaan Fortusin soittamana ja tiedän nimesi ainoastaan siitä, että olet ollut Rihannan leirissä ja olet korvaava kitaristi Gunsissa. Olet varmasti kelpo soittaja, mutta oliko sinun pakko jakaa otsikko, joka saa minut näyttämään siltä, että olen haukkunut toveriani Slashiä? Aivan kuin Slash ei pystyisi soittamaan mitä tahansa Rihannan kappaletta vaikka unissaan?”

”Tehdään tämä nyt vittu selväksi. Minulle Slash on yksi sukupolveni ja kaikkien aikojen parhaista rock-kitaristeista. Piste. Ja jos Fortus tuntisit minua yhtään, tietäisit, etten kommentillani puhunut Slashistä tai hänen kyvyistään. Tarkoitin, että ylipäänsä minun ja Slashin kaltaisille rock-kitaristeille on vaikeaa soittaa muun tyylistä musiikkia.”

”Totta hemmetissä Slash pystyy soittamaan niitä biisejä, kiitos vaan että kerroit jotain minkä jo tiesin. Mutta ilmeisesti pääasiallisena rock-kitaristina en ole yhtä lahjakas kuin sinä ja minusta tuntui haastavalta naulata kaikki ne erilaiset tyylit ja soundit reggaesta r&b:n, elektronisen tanssimusiikin ja trapin kautta poppiin. Alleviivatessani naurettavaa lausuntoani, että Slash ’kamppailisi’ sen kanssa – kyllä, huono sanavalinta osaltani – toivon, että Slash kollegana ja esikuvana on kypsempi tajuamaan, mitä todella tarkoitin kommentillani.”

”Kun mainitsin Slashin esimerkkinä ikonisesta rock-kitaristista, tarkoitin, että rockin soittajat ylipäänsä tuntisivat tuossa tilanteessa olevansa poissa mukavuusalueeltaan, en, että se olisi heille kamppailua. Siinä kaikki. En tunne mitään muuta kuin pelkkää kunnioitusta ja ihailua Guns N’ Rosesia ja Slashiä kohtaan. Pahoittelut, jos olen tahattomasti loukannut jotakuta.”

Lisää luettavaa