Robert Plant kommentoi Stairway to Heaven -plagiointikohua – kokemus ei ollut lainkaan miellyttävä

Shutterstock / AOP

Juuri hienon Raise the Roof -albumin Alison Kraussin kanssa julkaissut Robert Plant vieraili hiljattain BBC:n Loose Ends -lähetyksessä haastateltavana, ja puheenaiheeksi nousi myös Led Zeppelin -teknisiä asioita. 2010-luvulla käytiin useaan otteeseen oikeutta siitä, oliko ikoninen Stairway to Heaven Led Zeppelinin oma sävellys, vai plagioitiinko siinä Spirit-yhtyeen Taurus-kappaletta. Haastattelusta uutisoi myös Blabbermouth.

Juttu tuomittiin Led Zeppelinin hyväksi ensin vuonna 2016 ja uudelleen vuonna 2018, kun alkuperäisestä päätöksestä valitettiin. Vuonna 2020 korkein oikeus ei suostunut ottamaan tapausta käsittelyyn, joten tuomio on ja pysyy: Stairway to Heaven ei ole plagiaatti.

Plant ei varsinaisesti hihkunut riemusta kuunnellessaan tapauksen käsittelyä oikeussalissa.

”Mitä siinä voi tehdä? Minun piti vain istua siellä. Minua käskettiin istua suoraan valamiehistön edessä, mutta en saanut katsoa heitä tai ketään muutakaan silmiin. Minun piti vain istua siellä kahdeksan tunnin ajan”, Plant kertoo BBC:n haastattelussa.

”Maailmassa on ziljoonia ja taas ziljoonia kappaleita, joissa käytetään samaa sointukiertue. Koko homma oli siis hyvin valitettava, ja se oli epämiellyttävä kokemus kaikille.”

Tulipahan sekin syytös nyt kuitenkin selvitettyä. Mutta jos et ole vielä kuunnellut sitä jutun alussa mainittua Plant & Krauss -levyä, korjaa asia pikimmiten! Ei sille turhaan annettu Soundin arvostelussakin viittä tähteä. Arvion voi lukea uusimmasta lehdestä (9/21).