Roger Waters sohii jälleen muurahaispesää – Kritisoi presidenttiehdokasta ja nostatti somemyrskyn

Roger Waters. Kuva: Jana Blomqvist

Vanha kettu ei kuulu Jair Bolsonaron tukijoihin.

Roger Waters on tunnettu suorapuheisena ja kantaaottavana miehenä. Tämä tuli viimeistään selväksi ainakin kaikille niille, jotka kävivät katsomassa Pink Floyd -miehen Helsingin-konserttia viime elokuussa: isoille ruuduille tykiteltiin iskulauseita ja vastustettiin niin Donald Trumpia, Mark Zuckerbergia kuin erinäisiä äärioikeistohahmoja kuten Nigel Faragea.

Nyt Waters on nostattanut myrskyn Brasiliassa, jossa tämä parhaillaan kiertää Suomessakin nähdyn Us + Them -kiertueen merkeissä.  Laulaja-basisti konsertoi tiistai-iltana Sao Paulossa ja väliajalla screeneillä pyöri tuttuun tapaan teksti ”Vastusta uusfasismia” sekä lista nimiä. Joukossa oli myös parhaillaan presidentiksi ehdolla oleva Jair Bolsonaro.

Bolsonaron kritisoiminen jakoi Billboard-lehden raportoinnin mukaan yli 40 000 -päinen saopaulolaisyleisön kahtia: osa osoitti suosiotaan, osa buuasi raivokkaasti. Konsertin jälkeen Watersin Facebook-sivuille tuli yli 2 800 kommenttia, jossa joko kritisoitiin tai kiiteltiin Watersia tämän kannanotosta. Osa kommentoijista sanoi myyvänsä tuleville keikoille ostamansa liput pois Watersin tempauksen vuoksi.

”Laula vain niitä laulujasi. Älä koske asioihin, joista et tiedä. Kun menet vieraaseen maahan, älä puhu politiikasta. Et tiedä mitään Brasiliasta etkä siitä, mitä tässä maassa tapahtuu”, eräs kommentoija kirjoittaa.

”Ketä haittaa menettää fani, joka ei ole koskaan kiinnittänyt huomiota hänen lyriikoihin tai arvoihin? Bolsonaro on vastakohta kaikelle, mitä Roger ja Pink Floyd edustavat. On aika taistella muukalaispelkoa, rasismia, seksismiä, homofobiaa ja autoritarismia vastaan”, kommentoi puolestaan eräs toinen.

Entinen upseeri, oikeistopopulisti Bolsonaro on ennakkosuosikki Brasilian presidentiksi 28. lokakuuta tapahtuvan äänestyksen toisella kierroksella. Bolsonaro keräsi ensimmäisellä kierroksella 46,5 prosenttia kaikista äänistä. Toiseksi eniten ääniä osai Sao Paulon entinen pormestari Fernando Haddad. Ylen mukaan Bolsonaron takana on etenkin Brasilian parempiosaisia äänestäjiä, joihin ovat iskeneet Bolsonaron puheet rikollisuuteen ja korruptioon puuttumisesta. Osa on kuitenkin pidättäytynyt äänestämästä Bolsonaroa tämän naisia, homoja ja köyhiä väheksyvien puheiden takia.