Roiseista musiikkivideoista tuttu ohjaaja julkisti black metal -elokuvansa julisteen – Paljastaa yllättävän tahon vastaavan musiikista

Black metal -elokuvassa kuullaan islantilaista taiderockia?
24.1.2018 15:30

Muun muassa Madonnalle, Metallicalle, The Prodigylle ja Rammsteinille enemmän tai vähemmän kohua nostattaneita musiikkivideoita ohjannut Jonas Åkerlund työstää parhaillaan Norjan black metal -skenestä kertovaa pitkää elokuvaa. Vuonna 1998 julkaistuun, Michael Moynihanin ja Didrik Søderlindin samannimiseen kirjaan perustuva Lords Of Chaos on herättänyt paljon keskustelua ja närää alan piireissä sen ensiaskelista lähtien ja muun muassa Mayhem, Burzum ja Darkthrone, joista kirja ja elokuva pitkälti kertovat, ovat kieltäneet käyttämästä musiikkiaan leffassa.

Åkerlund julkaisi Twitterissä elokuvan tuoreen promootiojulisteen, josta paljastuu muun muassa yksi melko erikoinen seikka juurikin musiikkiin liittyen. Julisteen mukaan elokuvan musiikista vastaa nimittäin islantilainen taiderockyhtye Sigur Rós – nimi, joka tuskin tulee monelle ensimmäisenä mieleen black metalista puhuttaessa.

”[Jonas] ohjasi Óveður-videon ja lähestyi hyvin pian sen jälkeen tämän elokuvan tiimoilta. Hän halusi meiltä kokonaan uutta musiikkia, mutta oli käyttänyt vanhoja biisejämme mallina kohtauksien päälle. Näimme elokuvan ja se oli juuri sellainen, jota teini-ikäinen minä olisi rakastanut suuresti. Mielestämme esimerkkinä käytetty musiikkimme sopi sellaisenaan jo todella hyvin, joten ehdotimme, että käytämme vanhoja nauhojamme ja sovitamme ne vain leffaan paremmin”, basisti Georg Hólm kertoo.

”Lopulta Jonas käytti musiikkia kaikilta levyiltämme. Luulen, että hän piti siitä, miten Mayhemin low-fi–musiikki ja brutaali tarina rinnastuu siihen käsitykseen, joka ihmisillä on Sigur Rósista.”

Elokuva sai ensiesityksensä 23. tammikuuta Sundance-filmifestivaaleilla. Tarkempaa tietoa virallisesta teatterilevityksestä ei tätä kirjoittaessa vielä kuitenkaan ole.

Lisää luettavaa