Scorpions-laulaja pitää hittikappaleeseen liitettyä salaliittoteoriaa naurettavana – ”Saisihan tarinasta hyvän elokuvan kyllä”

CIA ei kirjoittanut WInd Of Changea, vaikka sellaistakin väitetään.

Erään villin teorian mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu eli CIA kirjoitti Scorpionsille näiden ikonisen Wind Of Change -hitin vuodelta 1990 osana kylmän sodan propagandaansa. Tähän salaliittoteoriaan paneuduttiin Spotifyn 8-osaisessa podcast-sarjassa, jonka toimitti The New Yorkerin tutkiva journalisti Patrick Radden Keefe, joka oli kuullut tarinasta ystävänsä CIA:ssa työskenneeltä ystävältä.

Sarjan viimeisessä osassa Keefe haastatteli aiheen tiimoilta Scorpionsin nokkamies Klaus Meinea, joka sanoi kuulleensa tästä salaliittoteoriasta ensimmäistä kertaa. Kappaleen tekijäksi merkitty laulaja piti väitettä naurettavana.

”En pysty villeimmissä kuvitelmissanikaan keksimään, miten se kappale voisi liittyä CIA:han. Olen todella yllättynyt. Halusiko siis joku saada tunnustusta biisistä?” Meine ihmettelee.

Meine on kertonut saaneensa inspiraation kappaleeseen bändin esiinnyttyä Moscow Music Peace Festivaleilla vuonna 1989. Salaliittoteorian mukaan CIA teki kappaleen ja antaneensa sen saksalaisyhtyeen esitettäväksi levittääkseen länsimaista kulttuuria itäiseen Eurooppaan. Kylmän sodan päättymistä vauhditettiin siis rock ’n’ roll -musiikilla.

”Saisihan tarinasta hyvän elokuvan kyllä. Se olisikin aika siistiä. Käyhän se kyllä järkeen, että CIA tekisi sellaisen kappaleen ja antaisi sen laulajalle, joka veisi sen rautaesiripun taakse. Mutta se tuntuu myös oudolta. Toisaalta se myös alleviivaa, millainen voima musiikilla on. Yhtäkkiä puoli Venäjää viheltelee Wind of Changea, eivätkä he edes tiedä miksi”, Meine toteaa huvittuneena.

”Osoittaahan se, että musiikilla on potentiaalia olla paljon enemmän kuin vain jotain, mikä soi joskus radiossa ja jonka tahtiin tanssitaan tai rakastellaan. On myös musiikkia, joka koskettaa syvältä ja joka voi muuttaa asioita. Mutta mielestäni tämä teoria on pelkkä vitsi enkä ota sitä kovin tosissani.”