Scorpionsin megaballadi liittyi Youtuben miljardikerhoon

Muutosten tuulet ovat puhaltaneet yli miljardi kertaa suoratoistopalvelussa.
10.2.2023 12:15

Saksalaisen Scorpions-yhtyeen Wind of Change -megahitin musiikkivideota on katsottu Youtubessa yli miljardi kertaa. Video on ollut suoratoistopalvelussa katseltavissa vuodesta 2009 lähtien.

Yhtye kirjoitti Wind of Change -kappaleen sen jälkeen, kun bändi oli esiintynyt 1989 Moskovassa järjestetyssä Music Peace Festivalissa, jossa esiintyivät myös muun mussa Bon Jovi ja Mötley Crüe. Se julkaistiin vuonna 1990 Crazy World -albumilla ja tammikuussa 1991 siitä tehtiin levyn kolmas singlelohkaisu. Single nousi useissa maissa listaykköseksi ja siitä tuli yksi yhtyeen tunnetuimmista kappaleista.

Viime vuonna yhtye alkoi esittää kappaletta keikoillaan muunnelluilla sanoilla. Laulaja Klaus Meine on sanonut yhtyeen päätyneen muuttamaan lyriikoita Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

”Kirjoittaessani kappaletta inspiroiduin suuresti siitä, mitä näimme Neuvostoliitossa, miten kylmä sota päättyi ja Berliinin muuri murtui. Se oli hetki, jolloin koko maailma katsoi yhdessä kohti rauhallista tulevaisuutta sotien ja muiden erimielisyyksien sijaan”, Meine kertoi Loudwirelle antamassaan haastattelussa.

”Olemme jakaneet uskomattomia hetkiä venäläisten faniemme kanssa, mutta tässä on nyt kyse hallinnosta – Venäjällä on todella paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä totuutta asioista. Se on fakta. On surullista katsoa, mitä maailmalla tapahtuu ja nähdä, miten paljon ihmisiä kuolee joka päivä. Se murtaa sydämen.”

Kappaleeseen liittyy myös erikoinen salaliittoteoria, jonka mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu eli CIA kirjoitti kappaleen Scorpionsille osana kylmän sodan propagandaansa. Tätä teoriaa käsiteltiin muun muassa vuonna 2020 ilmestyneessä kahdeksanosaisessa podcast-sarjassa, jonka viimeisessä jaksossa haastateltiin Klaus Meinea. Laulaja piti väitettä lähinnä vitsinä.

”Saisihan tarinasta hyvän elokuvan kyllä. Se olisikin aika siistiä. Käyhän se kyllä järkeen, että CIA tekisi sellaisen kappaleen ja antaisi sen laulajalle, joka veisi sen rautaesiripun taakse. Mutta se tuntuu myös oudolta. Toisaalta se myös alleviivaa, millainen voima musiikilla on. Yhtäkkiä puoli Venäjää viheltelee Wind of Changea, eivätkä he edes tiedä miksi”, Meine naureskeli.

Lisää luettavaa