SK: Jussi Hakulinen kieltää Joutsenlaulun julkaisemisen Vain elämää -levyillä – ”Kyse on periaatteesta”

Jussi Hakulinen Porissa vuonna 2008

Suomen Kuvalehti kertoo Jussi Hakulisen kieltäneen Yö-yhtyeelle kirjoittamansa klassikkokappaleen julkaisemisen tulevan Vain elämää -kauden kokoelmalevyllä.

Yön nokkamies Olli Lindholm on mukana jo kuvatun Vain elämää -sarjan tulevalla tuotantokaudella. Sarjassa kuullaan muun muassa Irinan, Sunrise Avenuen Samu Haberin sekä Laura Voutilaisen tulkintoja Yön kappaleista, joiden joukossa ovat Jussi Hakulisen kirjoittamat Rakkaus on lumivalkoinen, Särkynyt enkeli sekä Joutsenlaulu. Yöstä vuonna 1985 eronnut Hakulinen kertoo Suomen Kuvalehdelle kappaleidensa kustannusoikeuksien haltijana kieltäneensä levy-yhtiöitä julkaisemasta ohjelmassa kuultavaa Joutsenlaulua missään muodossa.

”En voi ilmeisesti kieltää sen esittämistä televisiossa, mutta mihinkään muuhun julkaisuun en suostu. Kyse on periaatteesta”, Hakulinen kommentoi.

Joutsenlaulu on minulle tärkeä, henkilökohtainen biisi. Se on myös minun omaisuuttani. On outoa, jos tällaista pyyntöä ei noudateta. Kaiken lisäksi kyseessä on uusi sovitus kappaleesta. Siitä puuttuvat kaikki kolme riffiä ja viimeiset, tarinan kannalta tärkeät säkeistöt. Nyt se on kuin kirja tai elokuva, josta puuttuu loppuratkaisu.”

Myös Robinin Rakkaus on lumivalkoinen -tulkinta eroaa alkuperäisversiosta. Siinä ei esimerkiksi kuulla tekstin viimeistä säkeistöä, jossa todetaan, että Jumalaa ei ole olemassa. Hakulinen kertoo heittäneensä vitsinä kappaleesta hassun tarjouksen ja hämmästyneensä reaktiosta.

”Sanoin, että ilman ’vaikkei ole Jumalaa’ -riviä version hinta on 15 000 euroa ja kyseisen rivin kanssa 10 000 euroa. Siitä maksettiin mukisematta isompi summa”, Hakulinen kertoo.

”En halua rahaa, vaan nukkua yöni rauhassa. Siksi en tule kirjoittamaan nimeäni minkäänlaiseen julkaisusopimukseen.”

Warner Musicin tuotantojohtaja, Vain elämää -sarjassa alusta saakka mukana toiminut Asko Kallonen sanoo, ettei kukaan artisti ole aiemmin kieltänyt ohjelmassa kuultavien kappaleidensa julkaisemista. Kallonen kertoo asiaa selvitettävän Hakulisen asianajajan kanssa.