Skandaaliyhtiön toteuttama tutkimus väittää: Nightwish-fanit ovat introverttejä

Facebook-tykkäysten perusteella tehdyn tutkimuksen toteutti skandaalin keskellä oleva Cambridge Analytica.
22.3.2018 13:13

Stanfordin yliopiston ja Cambridgen yliopiston psykometriikan laitoksen vuonna 2015 toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin Facebook-käyttäjien sivutykkäyksien yhteyttä heidän 100 kysymyksen mittaisessa myPersonality-kyselyssä antamiin vastauksiinsa. Kysymyksissä arvioitiin henkilöiden avoimuutta, tunnollisuutta, ulospäin suuntautuneisuutta, miellyttämisen halua sekä neuroottisuutta.

Tutkimuksessa kävi muun muassa ilmi, että Facebookissa The Smithsistä, Placebosta ja Bring Me The Horizonista tykänneet ihmiset olivat luonteeltaan neuroottisimpia. Marilyn Mansonia, Rammsteinia ja Judas Priestiä fanittavat käyttäjät sen sijaan paljastuivat vähiten miellyttämisenhaluisiksi.

Suomalaisten kannalta tutkimuksesta mielenkiintoisen tekee se, että Nightwishin Facebook-sivusta tykänneet ihmiset osoittautuivat musiikkifaneista vähiten ulospäin suuntautuneiksi, eli introverteiksi. Eniten ulospäin suuntautuneiksi tutkimus sen sijaan havaitsi räppäri Gucci Manen ja Jersey Shore -tositv-sarjasta DJ-uralle lähteneen Pauly D:n fanit.

Tutkimuksessa nousi esille myös, että Björkiä ja Tom Waitsia fanittavat käyttäjät olivat luonteeltaan avoimimpia, kun taas brittilaulaja Cherylin ja country-tähti Luke Bryanin fanit lukeutuivat sulkeutuneimpiin.

New York Times uutisoi tutkimuksesta Cambridge Analytica -tutkimusyhtiö jouduttua skandaalin keskelle. Cambridge Analyticaa syytetään miljoonien yhdysvaltalaisten Facebook-profiilien tietojen keräämisestä ja käytöstä mielipidevaikuttamiseen. Yhtiön keräämiä tietoja Facebook-käyttäjien toiminnasta on syytösten mukaan käytetty muun muassa äänestäjien profilointiin Donald Trumpin vuoden 2016 vaalikampanjassa.

Lisää luettavaa