SOAD-rumpali ei ole ylpeä bändin kaikista viimeaikaisista keikoista: ”Jos nyt rehellisiä ollaan…”

RMV / Shutterstock / AOP

System of a Down on aika kummallinen yhtye. Bändin kaikki jäsenet tuntuvat olevan vuorotellen julkisuudessa pohtimassa samoja kysymyksiä: että on merkillistä, miten orkesteri ei saa aikaiseksi uutta albumia, mutta miten samaan aikaan sen jäsenet ovat kuin veriveljiä keskenään. Ensi kesänä yhtye on lähdössä jälleen tien päälle, mutta vieläkään ei ole luvassa jatkoa vuoden 2005 Mezmerize–Hypnotize-albumikaksikolle. Suomessa kokoonpanon voi nähdä 25.6. Seinäjoen Provinssissa.

Rumpali John Dolmayan vieraili hiljattain Avenged Sevenfoldin basistin Johnnu Christin toimittamassa videosarjassa, jossa kaikenlaiset muusikot kertovat kuulumisiaan ja pähkäilevät syntyjä syviä. Haastattelu sai yllättävän suorasukaisia sävyjä, kun rumpali myönsi, että System of a Downin nykyinen työskentelytapa tuppaa heikentämään bändin livekuntoa.

”Jos nyt täysin rehellisiä ollaan, olemme soittaneet hiljattain pari keikkaa, joista en ole kovin ylpeä. Emme harjoitelleet riittävästi, ja meillä oli matkassamme vain minimimäärä kiertuehenkilökuntaa”, Dolmayan sanoo.

”Tarkoitan sitä porukkaa, joka pystyttää soittokamat, laittaa valot kuntoon ja hoitaa ylipäätään teknisen puolen. Kaiken tämän täytyy olla kunnossa, jotta me voimme hoitaa oman osuutemme.”

”Avenged Sevenfoldilla on tämä puoli hallussa niin kuin pitää. Siis ensin julkaistaan levy, ja sitten soitetaan sata keikkaa tai kuinka paljon niitä nyt kiertueella onkaan, ja yhtye työllistää saman kiertueporukan vuodeksi tai kahdeksi. System tekee asiat puolivillaisemmin. Työllistämme teknikot vain kolmeksi neljäksi viikoksi, mikä tarkoittaa, ettemme saa mukaan niitä tyyppejä, joiden kanssa haluaisimme työskennellä pitkään, vaan joudumme käyttämään niitä, jotka sattuvat olemaan tarjolla.”

Vai sillä tavalla. Toivottavasti yhtye tuo Provinssiin asiallisen porukan, jolla saataisiin tänne sellainen tasokkaampi System-keikka. Suomesta nyt ainakin löytyy alan osaajia siinä määrin, että meikäläiset voinevat auttaa, jos jokin ei toimi.