”Soitin biisin hänelle ja hän katsoi minua kuin hullua” – Rick Rubin muistelee Johnny Cashin ikonisen coverin syntyä

27.10.2022 19:24

Syksyllä 2003 menehtyneen laulajaikoni Johnny Cashin viimeiseksi tämän elinaikana julkaistuksi levyksi jäi American IV: The Man Comes Around, joka on nimensä mukaisesti neljäs osa Cashin American-levysarjasta, jonka tuottajana toimi maineikas Rick Rubin. Suurin osa levyn kappaleista oli covereita, jotka Cash muokkasi itsensä näköisiksi. Yksi näistä kappaleista oli industrial metal -yhtye Nine Inch Nailsin Hurt, josta tuli Cashin tulkitsemana veret seisauttavan koskettava ja riipaiseva klassikko.

Rubin oli hiljattain mukana BBC:n Desert Island Discs -ohjelmassa, jossa tämä muisteli kyseisen American-levyn sekä kyseisen coverkappaleen syntyä. Rubin kertoo vaatineen hieman taivuttelua ja suostuttelua ennen kuin tämä sai Cashin tarttumaan kappaleeseen.

”Soitin biisin hänelle ja hän katsoi minua kuin hullua, koska Nine Inch Nailsin versio on hyvin äänekäs ja aggressiivinen. Johnny oli hyvin epäileväinen!” Rubin nauraa.

”Tein hänelle demon, jossa kitaristi soitti kappaletta ja minä lausuin sanat siihen tapaan kuin kuvittelin hänen laulavan ne. Kun hän kuuli ne sanat ja sen formaatin, jossa se voisi olla, hän totesi, että okei, yritetään.”

Rubin sanoo valinneensa Cashin coveroimat kappaleet sen perusteella, miten ne istuivat Johnny Cashin legendaan. Juuri sen vuoksi muun muassa Hurt toimi hänen esittämään niin hyvin, että monille Cashin versio on alkuperäistäkin parempi.

”Ajattelin Cashin imagoa myyttisenä miehenä mustissa. Kaikkien kappaleiden täytyi istua siihen mustaan pukeutuvan miehen myyttiin”, Rubin toteaa.

”Ja yksi niistä, joka tuntui resonoivan muissa, oli Hurt. Kun kuuntelet sanoja, se on kuin katsoisi taaksepäin elämää, joka on yhtä katumusta.”

Lisää luettavaa