Sonata Arctican keikkatauko päättyi: Katso kuvat ja lue haastattelu – uutisia uudesta levystäkin!

Kemiläisyhtye Sonata Arctican ”ensimmäinen pidempi kesäloma kahdeksaan vuoteen” päättyi Hyvinkään Torin rytmit -tapahtumassa keskiviikkona 10.7. (katso runsas kuvasetti Soundin Facebookista).

Bändi ei antanut noin viiden viikon keikkatauon kuulua soitossa, mutta muuten kylläkin: ”Paikat ihan paskana, mutta muuten ei valittamista. Loma tekee tehtävänsä niin hyvässä kuin pahassakin”, laulaja Tony Kakko naurahti.

Kakko kertoi Soundille muitakin kuulumisia pyroefektien värittämän konsertin jälkeisenä aamuna.

– Loistava kesä ollut tähän asti! Kesäkuun alkupuolen Sweden Rock Festivalin jälkeen ollaan vietelty lomaa kukin omalla tavallaan. Henkilökohtaisesti uusien biisien kirjoittaminen on toki ollut osa taukoa. Ja nurmikon leikkaus. Ja grillaaminen.

– Hyvinkään-keikasta jäi erinomaisen hyvä fiilis! Bändi tuntui olevan ihan iskussa pitkähköstä soittotauosta huolimatta. Tokihan se rautaisin rutiini on vähän mitä on tällaisissa tilanteissa, mutta sehän voi palvella asiaakin. Tulee nimittäin keksittyä uusia asioita lennossa ja maneerit unohtuvat, mikä on aina hyvä juttu. Hyvinkäällä oli hyvät järjestelyt, loistava yleisö ja mainio esiintyjäkattaus. Harmi vaan kun neljän meistä piti nousta tunti keikan loppumisen jälkeen pohjoisen junaan. Olisihan tuolla viihtynyt pidempäänkin ja tapaillut ihmisiä ja ihmetellyt Michael Monroen keikkaa. Ensi kerralla sitten.

Kuten Kakko jo mainitsikin, uudet Sonata-biisit ovat olleet kovasti syntymään päin.

– Syyskuun lopussa olisi jalo aikomus aloittaa studiosessiot. Nauhoitukset ja miksaukset saisivat mielellään olla valmiina ennen joulua, jotta saisimme toimitettua masterit alkuvuodesta eteenpäin ja albumin ulos sitten huhtikuun alussa. Pidetään peukkuja, että kaikki menee hyvin.

Miltä biisimateriaali vaikuttaa tässä vaiheessa?

– Jaa…! Aika laajalta ja monipuoliselta, sanoisin. En ole koskaan pitäny itseäni minään pöytälaatikkosäveltäjänä, mutta niinpä vain tuohon tekemääni raakilelistaan ilmestyi noin 50 biisiä. Saapa nyt nähdä mihin niiden kanssa joutuu. Osa on varmasti Sonatalle kelpaavaa, ainakin hitaampi ja rauhallisempi kama. Aikoinaan osa näistä biisiaihioista tuli ”raiskatuksi” tuplabassaritykitysten tarpeessa, mikä kieltämätä vähän harmittaa jälkikäteen, mutta minkäs teet… Tällä hetkellä tulilla on myös yksi kymmenen minuuttia kestävä eepos, mutta katsotaan nyt, mitä sen kanssa lopulta tehdään. Ajatus on joka tapauksessa saada ulos hieman raskaampi ja levy kuin Stones Grow Her Name oli. Otetaan mukaan vähän lisää metallin makua.

1. elokuuta soiva Kemin-keikka lienee joka tapauksessa viimeinen Suomen-veto vähään aikaan?

– Siltä näyttää. Seuraava keikka kotimaassa on suurella todennäköisyydellä sitten jokin kesäfestari vuonna 2014. Sitten on uudet biisit ja uudet kuviot!