Suomalaiskitaristi muistelee ikimuistoista ensitapaamistaan Axl Rosen kanssa sekä sitä, kuinka päätyi mukaan Gunnareiden levylle

https://www.youtube.com/watch?v=3Q2DlhNcCOo

"Tapan sinut ja koirasi!", olivat ensimmäiset sanat, jotka Timo Kaltio kuuli Axl Rosen suusta.

Hanoi Rocksin roudarina ja kitarateknikkona musiikkimaailmaan murtautunut Timo Kaltio on kertonut kuulumisiaan Guns N’ Roses Centralille.

Gunnari-kitaristi Izzy Stradliniin jo tämän Hollywood Roses -aikoina tutustunut Kaltio muistelee tuoreessa haastattelussaan muun muassa vähintäänkin hämmentävää ensitapaamistaan Axl Rosen kanssa. Kohtaaminen oli tietenkin Stradlinin järjestämä.

”Axl oli puhelimessa ja meuhkasi langan toiseen päähän, että ’Tapan sinut ja koirasi!'”, Kaltio naureskelee. ”Izzy tokaisi vain, että ’Tässä on minun solistini.’ Ajattelin, että ’Kiva. Vitun loistavaa.’ Olin nuori ja kokematon jannu, joten olin menosta vähän kummissani. Sitten hän [Axl] sulki puhelimen ja kääntyi puoleeni: ”Ai hei, sinä olet varmaankin Timo. Oikein mukava tavata.'”

Mies kertoo hengailleensa Stradlinin kanssa noina aikoina enemmänkin. Erityisen mielenkiintoinen tarina liittyy tietenkin siihen, kuinka mies päätyi Gunnareiden Right Next Door to Hell -kappaleen yhdeksi kirjoittajaksi Stradlinin ja Rosen ohella.

”Izzy soitti minulle eräänä iltana ja kysyi haluaisinko lähteä käymään kaljalla. Sanoin että ’Joo, mennään vain. Tulen kohta kämpillesi.’ Niinä aikoina oli vielä neliraitanauhureita ja hänellä oli sellainen lattialla. Hän soitteli yhtä riffiä, mutta valitteli ettei millään keksinyt sille sopivaa kertosäettä. Niinpä sanoin, että minulla olisi yksi ehdotus. Hän vastasi, että ’Hyvä homma, lähden hakemaan takkiani, mutta ota tästä kitara ja pistä sillä aikaa jotain nauhalle.’ Soitin juttuni ja noin pari vuotta myöhemmin sain puhelun, että Guns N’ Roses haluaa julkaista tämän biisin. He aikovat nimetä sen Right Next Door to Helliksi. Myönnätkö heille luvan tehdä sen?”

”Vei noin 0.2 sekuntia vastata, että jep, he saavat luvan. Ei ongelmia.”

Kyseinen biisi päätyi miljoonia myyneen Use Your Illusion -kokonaisuuden avauskappaleeksi, joka oli kova juttu itse tekijällekin.

”Arvaa miltä minusta tuntui kun kuulin sen?”, mies intoilee. ”Olin, että ’Allright!'”

Mies on luonnollisesti saanut korvaukseksi sävellyspanoksestaan vuosien varrella niin platinaplakaatia kuin varsin tuntuvia rojaltejakin.

”Se olikin hassu tapaus – en vielä tiennyt millaisista rahoista oikein oli kyse – kun olin kaupassa ostamassa autoa. Minulla oli lapsi ja vaimollani ja minulla oli kaksiovinen auto. Se oli vähän hankalaa, sillä lapseni oli aika iso ja vaimoni taas aika pieni. Ajattelimme, että tarvitsisimme neliovisen auton. Menimme kauppaan ja katselimme ihan oikeasti jotain Nissan Micraa, 1.1 litraista pikkuautoa. Meillä ei ollut oikein rahaa ja pohdiskelimme, olisiko meillä ihan oikeasti varaa sellaiseen. Päädyimme kuitenkin ostamaan sen.”

”Kauppoja tehdessämme myyjä sanoi, että hänen pitää soittaa työnantajalleni ja ajattelin, että voi paska, mikäs nyt eteen. Annoin hänelle sitten managerini numeron. Soitettuaan myyjä sanoi, että kaikki on kunnossa ja antoi luurin minulle. ’Managerillasi on asiaa.’ Ihmettelin [managerilleni], että mitä helvettiä oikein kerroit hänelle, tämä on mahtavaa. Hän sanoi, että älä huoli, Guns N’ Roses -rahasi tulivat juuri ja nämä olivat ensimmäiset maistiaiset niistä. Ajattelin että perhana, taidankin ostaa viisi autoa.”

Mies kertoo asuvansa edelleen Lontoossa ja soittavansa bändissä entisten Chery Bombz -jäsenten Anita Chellamahin ja Dave Tregunnan kanssa. Meno on ehkä hieman männä vuosista rauhoittunut, mutta elämä pyörii edelleen enemmän tai vähemmän musiikin ympärillä.

”Soitan edelleen musiikkia. En kiertele tuolla yhtä paljon kuin kymmenen vuotta sitten, mutta olen kuitenkin menossa mukana”, mies sanoo. ”Soitan ja äänitän jatkuvasti. Minulla on myös pari projektia meneillään Suomessa.”

Hanoin lisäksi Tumppi Varosen Problems?-yhtyeessä, Hanoi Rocksin jälkimainingeissa perustetussa Cherry Bombzissa sekä Nasty Suiciden johtamassa Cheap and Nastyssä rock-elämää nähnyt ja kokenut Kaltio ei jaa Kissin Gene Simmonsin taannoin esittämää näkemystä siitä, että rock olisi kuollut – eikä myöskään ymmärrä takavuosien suosikkiartistien nykyisin kovasti tapetilla olevia eläkesuunnitelmia.

”Rock ’n’ rollissa on kyse sisäänrakennetusta asenteesta. Siitä ei vain jättäydytä eläkkeelle ja ajatella, että olen nyt 62 ja on tullut aika heittää hanskat naulaan”, Kaltio kummastelee. ”Soita kunnes kuolet.”

Mies ehti jutustella tunnin aikana aiheesta jos toisestakin, joten mikäli 80- ja 90-lukujen rock-skenen tapahtumat kiinnostavat, kannattaa miehen haastattelu kuunnella yltä ihan kokonaisuudessaan.