Tänään on kulunut tasan 25 vuotta onnettomuudesta, joka säikäytti rockkansan ympäri maailman – ”Pyroteknikko ei nähnyt minua…”

Metallican ja Guns N' Rosesin yhteiskonsertti Montrealissa 8.8.1992 päättyi lopulta mellakkaan.
8.8.2017 15:19

Sekä Metallica että Guns N’ Roses olivat rockmaailman kuumimmat nimet 90-luvun alussa Black Albumin ja Use Your Illusion -levyjen siivittäminä. Niinpä yhtyeet päättivät yhdistää voimansa ja lähteä yhteiskiertueelle, joka osoittautui lopulta melkoiseksi kaaokseksi – pääosin diivailevan ja oikuttelevan Axl Rosen, tämän kurkkuongelmien sekä GN’R-leirin lapasesta lähteneiden takahuone-teemabileiden ja päihteiden käytön vuoksi.

17. heinäkuuta 1992 alkanut kiertue saapui 8. elokuuta Montrealiin. Kiertueen kahdeksannesta keikasta tuli lopulta koko rundin kaikkein pahamaineisin ja kuuluisin etappi, joka oli lähellä koitua Metallican kohtaloksi. Bändi joutui nimittäin keskeyttämään keikkansa setin puolivälin paikkeilla, kun laulaja-kitaristi James Hetfield joutui sairaalaan seisottuaan väärään aikaan väärässä paikassa.

Fade To Blackin aikana soittelin osaani ja joka puolella oli kirkkaita liekkejä. Menin hämilleni enkä tiennyt, missä minun pitäisi seisoa. Kävelin lavan eteen ja palasin takaisin. Pyroteknikko ei nähnyt minua ja whoosh! Suuri liekki syttyi suoraan alapuolellani”, Hetfield muisteli onnettomuutta VH1:n Behind The Music -dokumenttisarjassa.

”Käsivarteni paloi täysin, luuhun saakka. Puolet kasvoistani, hiukseni, osa selkääni… Katselin, miten ihoni kuoriutui ja irtosi lihasta.”

Toisen ja kolmannen asteen palovammoja saanut Hetfield kiidätettiin hoitoon ja pettynyt ja säikähtänyt yleisö jäi odottamaan Guns N’ Rosesta, joka nousi lopulta lavalle reilu kaksi tuntia Metallican keikan päättymisestä. Guns N’ Roses kuitenkin lopetti settinsä kesken ja poistui lavalta soitettuaan vajaan tunnin – jälkeenpäin syyksi kerrottiin ongelmat monitoroinnissa.

”Ääni vain kiersi PA-kamoissa ja monitoreissa koko keikan ajan ja yleisön vastaanotto oli todella vaisua”, Slash kertoi MTV:n haastattelussa tuoreeltaan.

”Olimme hiljattain joutuneet keskeyttämään kiertueen ääniongelmieni vuoksi. Tajusin, että vahingoitan itseäni, jos yritän laulaa niissä olosuhteissa. Sanoin Slashille, että jos ongelmia ei saada korjattua seuraavan kahden biisin aikana, minä häivyn. Soitimme lopulta enemmän kuin kaksi biisiä ja olin täysin neuvoton. Kukaan meistä ei kuullut mitään, joten päätimme lopettaa”, Rose selitti.

Tämä oli viimeinen pisara pettyneelle ja vihaiselle montrealilaisyleisölle, joista osa purki turhautuneisuutensa ja aggressionsa mellakoimalla. Stadionin irtaimistoa tuhottiin, katulamppuja kaadettiin ja poliisiautoja käännettiin katolleen. Mellakkavarustein ja kyynelkaasuin varustautuneet poliisit saivat lopulta noin 2 000 riehujaa kuriin, lopputuloksena kolme loukkaantunutta poliisia ja kymmenen mellakoijaa sekä reilu tusina pidätettyä riehujaa. Montrealin mellakka nousi uutisotsikoihin maailmanlaajuisesti.

Kiertue laitettiin jäihin odottamaan Hetfieldin vammojen ja Axl Rosen äänen paranemista ja jatkuikin jo 25. elokuuta. Vammojensa vuoksi Hetfieldin oli kuitenkin tyytyminen vain lauluhommiin Metal Church -kitaristi John Marshallin hoitaessa tämän komppikitaraosuudet. Kiertueen loput keikat saatiin kuitenkin hoidettua sovitusti ja ilman suurempia hämminkejä.

Lisää luettavaa