Tapahtumateollisuus jyrähtää: Hallitus jättänyt toimialan jälleen vaille tulevaisuuden näkymää

Toimialan suojaksi erikseen luodun tapahtumatakuunkin annettiin raueta juuri ennen täyssulkujen alkamista, huomauttaa eduvalvontajärjestö.
7.1.2022 14:13

Tapahtuma-alojen edunvalvontajärjestö Tapahtumateollisuus ry on julkaissut kannanoton, jossa kritisoidaan hallituksen toimia viimeisimpien koronasulkujen johdosta. Järjestö vetoaa päättäjiin, että nämä ottaisivat vihdoin tosissaan todella epätoivoiseen tilanteeseen ajautuneen toimialan hädän – alan, joka normaalisti työllistää lähes 200 000 ihmistä ja tuottaa noin 1,2 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Risuja tulee myös koronapassin jäädyttämisestä.

”Kokonaisen toimialan elinkeinotoiminta on Suomessa kielletty viranomaisten toimesta. Samanaikaisesti hallitus viivyttelee taloudellisten tukitoimien kanssa ja syventää alan yritysten ja työntekijöiden ahdinkoa. Kaikki tarvittavat tukimekanismit on luotu ja olisivat nopeasti käyttöönotettavissa, mutta hallitus ei ole tehnyt asiasta päätöstä”, Tapahtumateollisuus toteaa tiedotteessa.

Tapahtumateollisuus myös huomautta, että toimialan suojaksi luodun tapahtumatakuun annettiin raueta 7.12. eli juuri ennen alan täyssulkujen alkamista. Siitäkin huolimatta, että Tapahtumateollisuus on toistuvasti koko viime syksyn ajan esittänyt tarpeen takuun jatkamisesta.

”Jo lähes kaksi vuotta kestänyt kriisi on heikentänyt tapahtumateollisuuden yrityksiä merkittävästi. Niillä ei uudessa sulkutilanteessa ole enää riittäviä puskureita tai kassavaroja. Samanaikaisesti tulonhankinta on kielletty. Tilanne on erittäin vaikea ja välitön uhka erityisesti jatkuvaluontoiselle tapahtumatoiminnalle kuten: urheilun ammattilaissarjoille, messuille, teattereille sekä tapahtumasaleille ja -klubeille.”

”Tapahtumateollisuuden toiminta alkoi elpyä kuluneena syksynä koronapassin turvin. Passin kytkeminen kokonaan pois käytöstä oli äkillinen ja ennakoimaton takaisku. Valtioneuvoston päätös aiheuttaa pitkäaikaista haittaa alan toiminnalle ja heikentää yleisöjen luottamusta passia kohtaan.”

Edunvalvontajärjestö vaatii hallitusta turvaamaan tapahtumaelinkeinon tulevaisuuden ja julkistamaan sekä avaamaan välittömästi kattavat tukimekanismit, joita ovat kustannustuen tukikaton nostaminen, tapahtumatakuun jatkaminen, sulkemiskorvaukset, määräaikaisten työsopimusten lomautusoikeus, yksinyrittäjien tuki sekä yrittäjien työmarkkinatuen jatkaminen. Lue aiheesta lisää täältä.

 

Lisää luettavaa