Tarjolla olisi ennennäkemätöntä keikkamateriaalia kiertueelta, jolla Van Halen -niminen tulokas löi Black Sabbathinkin ällikällä

https://www.youtube.com/watch?v=BR4S1FqHZzQ

Vuonna 1978 Van Halen suuntasi ensimmäiselle maailmankiertueelleen Birminghamin heavy metal -jätti Black Sabbathin kanssa. Never Say Die! -albuminsa tiimoilta tien päälle lähtenyt Sabbath nappasi nuoren kalifornialaiskvartetin matkaansa ajatuksenaan antaa tulokkaalle mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä veteraanien hellässä huomassa, mutta sai huomata jo aikaisessa vaiheessa, että tämä lämppärihän uhkasi jättää pääesiintyjän pahemman kerran varjoonsa.

Nyt Youtubeen on ilmestynyt kyseiseltä kiertueelta Van Halenin setti Fresnosta, Kaliforniasta. Orkesteri esiintyi tuolloin Selland Arenalla 22. päivä syyskuuta. Joku onnistui ujuttamaan katsomoon 8-millisen kameran ja taltioi konsertin kokonaisuudessaan hämmästeltäväksemme näin 41 vuotta myöhemmin. Kyseiseltä keikalta on aiemmin ollut saatavilla pätkiä sieltä täältä, mutta koskaan aiemmin sitä ei ole ollut nähtävissä verkossa koko komeudessaan.

Ozzy Osbournen kanssa kolme vuotta soittanut kiipparisti Don Airey on muistellut, kuinka Ozzy tapasi manailla, että Sabbath meni vähän aiemmin ottamaan nuoren ja nälkäisen Kissin lämppärikseen. ”Seuraavalle rundille haluamme mukaan vain jonkin baaribändin Losista”, Ozzy paalutti. ”Emme halua mitään muuta.” Sitten Ozzy saapui kiertueen ensimmäiselle keikalle juuri kun Eddie Van Halen soitti ikonista Eruption-sooloaan.

”Menimme vain pukuhuoneeseen”, Ozzy sanoi. ”Istuimme siellä ja olimme ihan, että tuo on uskomatonta… biisi loppui ja olimme niin ällikällä lyödyt, ettemme pystyneet puhumaan. Sitten oveen koputettiin ja maailman komein mies astui sisään moikkaamaan meitä” Kyseessä oli Van Halen -solisti David Lee Roth. ”Muistaakseni he olivat vain kaksi kuukautta tuolla rundilla”, Airey muisteli. ”Sitten heidän levynsä löi läpi… Menin katsomaan heitä Rainbow’hun kun he olivat Black Sabbathin lämppäreitä. Kun he soittivat samassa paikassa kuukautta myöhemmin, he olivat jo pääesiintyjiä. Uskomatonta!”

Voit katsoa keikkatallenteen kokonaisuudessaan tuosta yltä.