”Tärkeä sarja, joka koskettaa kaikkia bändi-ihmisiä” – Valomerkki seuraa metallibändin matkaa maailmalle

25.11.2014 13:04

Tänään alkaa Yle TV2:lla sekä Yle Areenassa Cønstantine-metallibändin maailmanvalloitushaaveita seuraava dokumenttisarja Valomerkki. Erittäin vahvoja fiiliksiä herättävästä dokumentista julkaistiin juttu Soundin 11/2014 Stalker-palstalla. Ohjelman traileri löytyy täältä.


Teksti: Teppo Vapaus

Stalker tapasi Ylelle dokumentteja tuottavan Nina Stenrosin Itä-Helsingin Herttoniemessä järkkäilemällään POHJA-klubilla kesällä. Nina oli saapunut katsomaan tyttärensä, tällä palstallakin esitellyn Ovipuhelimen Ida Stenrosin esiintymistä, ja vihjasi minulle tekeillä olevasta dokumenttisarjasta Valo­merkki, joka starttaa TV2:lla marraskuun 25. päivä. Kahdeksanosainen sarja seuraa jyväskyläläisen Cønstantine-metallibändin ja tämän pienen Palokka Records -levy-yhtiön ponnistelua klassisen maailmanvalloitushaaveen viemänä. Pääosissa ovat levy-yhtiön pomo ja manageri Elias Puukari sekä Cønstantinen basisti Antti Varjanne ja kitaristi Janne Korpela.

– Totta kai mä haluan olla iso rokkitähti, en mä nyt muuten tätä tekis, Korpela toteaa avausjakson ensimmäiseksi kommentiksi valitussa puheenvuorossaan.

Seuraavassa kuvassa puhuu Varjanne.

– Tänään oli tilipäivä. Käytiin se ennätysajassa läpi, vartissa. 1300 euroa. Piti vähän lyhentää levyn kustannuksista tulleita lainoja ja maksaa laskuja. Nyt syyään sitten tätä sörsseliä seuraava kuukausi, hän naureskelee ja pistää keittoa poskeen.

Tästä alkaakin sitten armoton ja vangitseva vyörytys pienen bändin arkea, josta esitetään kaunis- telemattomana kaikki. Aivan kaikki. Kerronta on nopeaa, tapahtumat seuraavat toisiaan treeniksellä riitelystä firman järkkäämiin tankotanssibileisiin, keikoille, palavereihin ja videon kuvauksiin. Kaikki tehdään itse. Omakustanteisesti toimivan mutta kunnianhimoisen bändin duunimäärä aukenee katsojalle äärimmäisen vauhdikkaana ja viihdyttävänä katselukokemuksena. Mikä parasta, päähenkilöitä on helppo rakastaa. He eivät ole itsetietoisia älykköjä tai omahyväisiä mulkkuja, vaan sympaattisia suuria persoonia, joiden heikkoudet tulevat iholle. Tyyppien rakkaus lajiin on käsin kosketeltavaa. Heihin ihastuu välittömästi.

Cønstantine palkittiin vuoden tulokkaana Finnish Metal Awardseissa vuonna 2012, mutta taivas ei ole auennut. Sarjan edetessä levy-yhtiö menee konkurssiin ja uusi ulkomainen manageri katoaa suurten puheiden ja lupaavan alun jälkeen. Mitään ei ole käsikirjoitettu.

Jututin bändin jätkiä tätä juttua varten, mutta jyrään nyt heidän vastauksensa tylysti. Haastattelun muodossa sarjan tapahtumien vatvonta loi vääristävän Spinal Tap -vaikutelman. Sen sijaan jaan kirjeen, jonka lähetin bändille tunnekuohussa väijyttyäni sarjan:

”Jätkät. Valmistautukaa siihen, että hyviä asioita tapahtuu tv-sarjan myötä. Ainakin toivon niin. Se on upeasti tehty ja koukuttaa heti. Se avoimuus ja inhimillisyys, jolla piirrytte katsojalle tässä kontekstissa, se koskettaa. Tämä on tärkeä dokumenttisarja, joka koskettaa kaikkia bändi-ihmisiä, ja jollaista ei ole ennen nähty. We Want More ja muut konseptoidut musa-tosi-tv:t ovat tämän dokumentin rinnalla väkinäistä paskaa. Tämä on elämän ja intohimon kuvaus ja ilmentymä. Vaikka maailma ei aukeaisi, tärkein on jo tapahtunut. Olette olleet mukana tekemässä jotain, joka kos­kettaa. Ja se koskettava elementti olette te. Tämä kosketti minua. Kiitos. Olkaa ylpeitä ja nauttikaa.”

Cønstantinen tilanne on karrikoituna tämä: Marraskuun 24. päivään asti kukaan ei ole kuullut heistä (paitsi Stalkerin lukijat). 25. marraskuuta alkaen kaikki puhuvat heistä. Mutta vain hetken aikaa. On mielenkiintoista nähdä, miten yhtye hyödyntää poikkeuksellisen momentuminsa. Tätä kirjoittaessa keikkansa omin voimin buukkaavan yhtyeen ÄITI ME OLLAAN TELKKARISSA! -kiertueella on neljä keikkaa. Toivottavasti pian ensimmäisen jakson jälkeen bändin sivuille ilmestyy raskaan rockin kentällä ansioituneen keikkamyyjän yhteystiedot. Tv-ilmiötä on helppo myydä. Vink, vink!

Julkaistu alun perin Stalker-palstalla Soundissa 11/2014


 

Valomerkki Yle TV2 alkaen 25.11. klo 19.30
Sarjan voi katsoa kokonaisuudessaan Yle Areenasta

(Kuva: Jukka Lintinen / Yle kuvapalvelu)

Cønstantine: Remedy

Lisää luettavaa