”Tätäkö tämä nyt on?” – Slipknotin Corey Taylor vertaa tuoretta Eminem-sanoituskohua noitavainoihin

10.3.2021 09:15

Milloin musiikkikappaleen lyriikoissa mennään liian pitkälle? Tätä kysymystä pohdittiin taas hiljattain, kun vaha rääväsu Eminem joutui kohun keskelle 11 vuotta vanhan sanoituksensa vuoksi. Eminemin ja Rihannan yhdessä äänittämä Love the Way You Lie nostettiin sosiaalisessa mediassa tikunnokkaan, kun kappaleen tekstipätkä ”If she ever tries to fucking leave again / I’mma tie her to the bed and set this house on fire” herätti nettiyleisössä närkästystä. Siitä sitten viriteltiin jonkinlaista cancel-operaatiota, mikä sai vuorostaan Eminemin kannattajat marssimaan räppärin tueksi, ja tyypillinen somehässäkkä oli valmis.

Kohu kiinnitti myös Corey Taylorin huomion, ja mies kommentoi aihetta losangelesilaisen 95.5 KLOS -radioaseman haastattelussa. Taylor ei ole järin mielissään siitä, että raflaavien sanoitusten varjolla pyritään hiljentämään muusikoita. Haastattelusta uutisoi myös Consequence of Sound.

”Luin juuri, miten Z-sukupolven edustajat yrittivät vaientaa Eminemin yhden sanoituspätkän vuoksi. Ajattelin, että tätäkö tämä nyt on? Tässä vaiheessa voi jo hyvin puhua noitavainoista”, Taylor sanoo.

”Tässä paljon samaa kuin 1920-luvun Amerikassa, kun Ku Klux Klan oli varteenotettava poliittinen tekijä. Tässä on kysymys julkisesta tuomitsemisesta ilman, että hahmotetaan lainkaan asiahteyksiä tai perusteluja jonkinlaiselle käytökselle.”

Taylor innostui muutenkin etsimään vertauskohtia nykymenolle kaukaa historiasta. Hän vertasi someyleisön käytöstä antiikin Rooman keisareiden ”peukalo ylös vai alas” -tuomioihin Colosseumilla.

”En sano, etteivätkö jotkut asiat voisi loukata ihmisiä. Nykymenon kääntöpuolena kuitenkin on, ettet kohta voi edes vääntää vitsiä jostain asiasta. Eikä siinä tuomitsemisessa ole mukana hitustakaan satiiria tai ironiaa, pelkkää raivoa vain”, Taylor sanoo.

”Jos emme pysty ymmärtämään eroa vertauskuvan ja todellisuuden välillä, olemme pahassa pulassa.”

Lisää luettavaa