Taylor Swiftin taistelu musiikkinsa oikeuksista sai uuden käänteen – Sijoitusyhtiö osti oikeudet, laulaja vetää ässän hihastaan

Swift sanoo äänittävänsä vanhan tuotantonsa uudelleen saadakseen niistä ansaitsemansa korvaukset.
17.11.2020 14:17

Kädenvääntö Taylor Swiftin vanhemman tuotannon – tarkalleen ottaen kuuden ensimmäisen studioalbumin – mastereiden oikeuksista jatkuu kiivaana. Kesällä 2019 musiikkimanageri Scooter Braun, jonka välit Swiftiin ovat pitkään olleet erittäin tulehtuneet, osti itselleen Swiftin entisen levy-yhtiön Big Machine Recordsin ja sai näin itselleen oikeudet popparin vuosina 2006-2017 julkaisemiin levyihin. Swift on siitä asti yrittänyt saada oikeuksia takaisin itselleen tuloksetta ja syyttänyt Braunia jopa kiristyksestä.

Nyt Swift kertoo Twitterissä Braunin myyneen oikeudet popparin tuotantoon Roy E. Disneyn perustamalle sijoitusyhtiö Shamrock Holdingsille 300 miljoonalla dollarilla. Swift kertoo saaneensa tiedon asiasta yhtiöltä, joka lähestyi häntä kirjeitse vasta kun kaupat oli jo tehty. Asiasta uutisoi Rolling Stone.

”Tämä on toinen kerta kun musiikkiani myydään minun tietämättäni. Kirjeessä kerrottiin, että yhtiö olisi halunnut ottaa minuun yhteyttä ennen kauppoja, mutta Scooter Braun oli vaatinut, ettei minuun tai tiimiini olla missään kontaktissa tai muuten kaupat perutaan”, Swift kertoo Twitterissä.

”Kun sitten aloimme käydä keskusteluja yhtiön kanssa, kävi ilmi, että heidän sopimuksessaan on pykälä, jonka perusteella Scooter Braun tienaa katalogini avulla vielä monien vuosien ajan. Olin toiveikas ja avoin mahdolliselle kumppanuudelle Shamrockin kanssa, mutta se, että Scooter on yhä osallisena, tekee yhteistyön minun osaltani mahdottomaksi.”

Swift onkin keksinyt keinon, millä toivoo voivansa estää sen, että Scooter Braun hyötyy rahallisesti hänen vanhasta tuotannostaan: hän aikoo äänittää kappaleet uudelleen, jotta hänen uskollinen ja fanaattinen kuulijakuntansa voi kuunnella hänen omistamia uusia versioita vanhojen sijaan. Ihme kyllä Shamrockin edustajat kertoivat Rolling Stone -lehdelle ymmärtävänsä hyvin Swiftin toimet.

”Taylor Swift on transsendenttinen artisti, jonka katalogi on ajaton. Teimme tämän sijoituksen, koska uskomme hänen työnsä arvoon ja niihin mahdollisuuksiin, joita siihen liittyy. Kunnioitamme ja tuemme täysin hänen päätöstään ja vaikka toivoimmekin yhteistyötä, tiesimme, että lopputulos saattaa olla tämä. Arvostamme Taylorin avointa kommunikaatiota ja ammattimaisuutta, jota hän on meille osoittanut näiden viimeisten viikkojen aikana. Toivottavasti voimme tehdä yhteistyötä joskus tulevaisuudessa”, todetaan Rolling Stonelle lähetetyssä Shamrockin tiedotteessa.

Lisää luettavaa