Teosto-palkinnon saajia tänä vuonna kaksi – Voittajia kiitetään monipuolisista ilmaisukeinoista ja kypsästä kokonaisuudesta

Onnea Astrid Swan ja Joona Toivanen Trio!
26.4.2018 18:30

Teosto on palkinnut rohkeita ja innovatiivisia säveltaiteita ja niiden tekijöitä nyt jo 15. kerran. Yksi Pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista menee tänä vuonna kahteen osoitteeseen: Astrid Joutsenolle sävellyksistä, sanoituksista ja sovituksista Astrid Swanin levyllä From the Bed and Beyond sekä Joona Toivaselle, Tapani Toivaselle ja Olavi Louhivuorelle sävellyksistä ja sovituksista Joona Toivanen Trion levyllä XX. Kun voittajia on kaksi, kummankin voittajan palkintosumma on 20 000 euroa.

From the Bed and Beyondista tuomaristo luonnehti seuraavasti: ”Monipuoliset ilmaisukeinot avaavat uusia tasoja kappaleisiin, jotka liikkuvat sujuvasti eri pop-genrejen välillä. Koskettava, rehellinen ja elämänmakuinen kokonaisuus, johon on ammennettu tunteiden koko kirjo.”

XX:stä sanottiin puolestaan näin: ”Pienillä liikkeillä etenevä sävelteos on sulavaa lyyristä ilottelua. Hallitun minimalistisesta kudoksesta muodostuu kypsä ja yhteen soiva kokonaisuus.”

Voittajien lisäksi ehdokkaina olivat Meriheini Luodon sävellykset levyllä Metsänpeitto, Tero Hyväluoman sävellykset levyllä Reflection sekä Lotta Wennäkosken sävellys Olli Heikkosen, Saila Susiluodon, Nils-Aslak Valkeapään, Claes Anderssonin ja Kantelettaren teksteihin teoksessa Uniin asti.

Vuonna 2017 Teosto-palkinnon sai Mikko Joensuu Amen 1 ja Amen 2 -levyistään. Vuonna 2016 palkinto jaettiin Paperi T:n levylle sekä Antti Auvisen kamarioopperalle. Tämä vuosi mukaan lukien ehdolla on ollut kaikkiaan 109 teosta tai teoskokonaisuutta, joista 27 on palkittu.

Lisää luettavaa