Mitkä artistit ovat nuorison suosikkeja, mitkä ikäihmisten? Musiikkituottajat ja Teosto tutkivat suomalaisten musiikkimieltymyksiä

Eppu Normaali edustaa tutkimuksen mukaan edelleen suomalaisuuden ydintä.

Eppu Normaali lavalla vuonna 2012

Kaksi suomalaista musiikkialan järjestöä, äänitetuottajien kattojärjestö Musiikkituottajat IFPI ry ja tekijänoikeusjärjestö Teosto, tutkivat suomalaisten musiikinkulutusmieltymyksiä. Järjestöjen teettämässä tutkimuksessa haastateltiin 1019 suomalaista ja otettiin selvää, mitä musiikkia, millä välineillä ja miten usein he kuuntelivat.

Tutkimuksen mukaan suomalaisen musiikinkuuntelijan stereotyyppi on kaveri, joka luukuttaa Eppu Normaalia autostereoista. ”Taustapeilissä lähestyy kuitenkin suomiräppiä puhelimella Spotifysta kuunteleva keski-ikäinen kuntoilija”, IFPI kertoo.

Kaikkien aikojen suosituimmat esiintyjät 16–24-vuotiaiden kyselyyn vastanneiden keskuudessa ovat Eminem, Nightwish, Cheek ja Antti Tuisku, mutta nuoriltakin saavat arvostusta esimerkiksi Pink Floyd, Queen, Linkin Park ja Juha Tapio. Vanhimmat vastaajat (55–65 vuotta) lisasivat suosikeikseen Juice Leskisen, The Beatlesin ja Hectorin, ja perässä hiihtivät sellaiset nimet kuin Elvis, Eppu Normaali, Abba ja Mozart.

25–34-vuotiaiden joukossa eniten ääniä saivat muun muassa Linkin Park, Apulanta, Eminem, Michael Jackson, Coldplay, Sentenced ja Kaija Koo. 35–44-vuotiaiden vastauksissa nousivat esiin ainakin Eppu Normaali, Iron Maiden, Metallica, Juha Tapio, Nightwish, Yö, Bon Jovi, Pink Floyd, Queen, Led Zeppelin ja Guns N’ Roses.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret kuuntelevat musiikkia eniten puhelimesta ja tietokoneelta, nuoret aikuiset autoradiosta ja puhelimesta ja keski-iän ylittäneet autoradiosta ja erillisestä radiolaitteesta. Puhelimen käyttö musiikkilaitteena on edelleen kasvanut liki 10 % vuosivauhtia kaikissa ikäryhmissä vuoteen 2016 verrattuna.

Koko tutkimuksen annin voi tarkastaa täältä. Mielenkiintoista kamaa, tällaisia me nyt sitten olemme.