Tony Iommi mietteliäänä viimeisen kiertueen jälkeen: ”Black Sabbathista katosi se tietynlainen toveruus”

Yksinäiseltä kuulostaa Sabbath-maestron kiertue-elämä.

Tony Iommi Kaisaniemen puistossa Helsingissä 7.7.2016.
Timo Isoaho

Black Sabbathin Suomessakin piipahtanut viimeinen kiertue oli menestys, ja yhtye saateltiin eläkepäiville helmikuussa spesiaalikeikoilla yhtyeen kotikaupungissa Birminghamissa. Kaikki sujui asiallisesti, mutta ilmeisesti aika ja kaikki entiset riidat ovat jättäneet jälkensä yhtyeeseen. Näin ainakin voi tulkita Tony Iommin Express-lehdelle antamasta haastattelusta.

Iommi sanoo nauttineensa rundista huomattavasti mutta samalla huomanneensa, ettei bändielämä ole enää lainkaan samanlaista kuin ennen. Jos aikaisemmin muusikot viettivät jatkuvasti aikaa yhdessä, nyt kaikki olivat omissa oloissaan.

”Matkustimme lentokoneessa yhdessä, mutta sen jälkeen kaikki nousivat omiin autoihinsa, menivät hotelliin ja sulkeutuivat omaan huoneeseensa. Joten et koskaan nähnyt ketään”, Iommi sanoo.

”Olimme menettäneet sen tietynlaisen toveruuden. Aikaisemmin menimme yhdessä baariin drinkille, mutta kaikki muut kuin minä ovat lopettaneet juomisen. Emme voineet istua alas ja puhua yhdessä mistään. Tai Ozzy tuli joskus pukuhuoneeseeni, sanoi pari sanaa ja lähti sitten.”

Vähän surullisen kuuloista. Jao on ehkä hieman yllättävää, että Iommi ja Geezer Butlerkin pysyivät erossa toisistaan, kun nämä kaksi ovat kuitenkin tehneet vuosien varrella tiiviimmin yhteistyötä kuin Iommi ja Ozzy. No, lavalla homma onneksi ainakin toimi.