Tv-vinkki: intiimi ja omaperäinen elokuva Kurt Cobainista – Montage of Heck välttää musiikkidokumenttien sudenkuopan

Kristin Callahan/ Everett Collection/ All Over Press

Kurt itse esiintyy elokuvassa kasettiäänitystensä kautta.

Mikäli Nirvana-yhtyeen traagisen kohtalon kokeneesta nokkamiehestä kertova dokumenttielokuva Cobain: Montage of Heck (2015) on vielä näkemättä, voi asian korjata tänään tai huomenna (26.2.) helposti istahtamalla sohvalle ja avaamalla television.

Brett Morgenin ohjaama, arvostelumenestykseksi noussut sekä kaikkiaan seitsemän Emmy-ehdokkuutta kerännyt Montage of Heck on intiimi ja omaperäinen elokuva, joka välttää musiikkidokumenttien pahimman sudenkuopan eli puhuvien päiden armeijan. Dokumentissa haastatellaan vain muusikon lähintä sisäpiiriä, vanhempia, sisaruksia ja tyttöystäviä. Bändikavereistakin ääneen pääsee Nirvana-basisti Krist Novoselic, muttei esimerkiksi rumpali Dave Grohl. Kurt itse esiintyy dokumentissa kasettiäänitystensä kautta – ohjaaja löysi niitä Cobainin jäämistöistä 108 kasetillista.

”Dokumentin ansio nousee käytettävissä olleesta materiaalista: sekä Cobainin perheen lapsuuskaitafilmeistä että Kurtin ja Courtneyn kotivideoista. Niiden myötä yleisö pääsee näkemään Kurtin aivan uudella tavalla: ylivilkkaana ja nauravaisena pikkupoikana, sekä niin mömmöistä, menestyksestä kuin rakkaudestakin sekaisin olevana puolisona ja isänä. Tuntuu samaan aikaa surulliselta ja inhimilliseltä se, että Cobainin suurimpana muusana taisi toimia naisten sijaan elämästä helvettiä tekevä vatsakipu”, kirjoitti Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen arviossaan.

Cobain: Montage of Heck, joka nähtiin televisiossa jo viime lauantaina, esitetään tänään (25.2.) TV5:llä kello 22 sekä huomenna (26.2.) Kutosella kello 21 alkaen.