”Ulkopuolisia vaikutteita oli niin paljon, että en nähnyt enää niiden yli” – Slash pohdiskelee syitä Gunnareiden hajoamisen taustalla

Guns N’ Roses -kitaristi Slash keskusteli hiljattaisessa Varietyn haastattelussa muun muassa yhtyeen koossa pitämisen haasteista sekä yhteistyöstään edesmenneen Linkin Park -laulajan kanssa. Ensin mainitussa kitaristi paljasti ottavansa mallia Aerosmithistä sekä Rollareista.

”Yksi juttu, josta olen Aerosmith-jätkien kohdalla ylpeä, on se kuinka he onnistuivat pitämään bändinsä koossa”, Slash mietiskelee. ”Fanina, sekä tietenkin itsekin bändissä soittavan muusikon perspektiivistä se, että he voivat tehdä omia juttujaan ja pitää samaan aikaan yhtyeen kasassa, luo ihmisille turvaa ja vakautta.” Keith Richardsin taannoisiin kommentteihin, joiden mukaan silinteripäisen kitarasankarin paikka on Gunnareissa, mies toteaa seuraavaa: ”Hän oli luultavasti ensimmäinen, joka noudatti aina tätä sääntöä – bändi tulee pitää yhdessä vaikka kuka tekisi mitä. Se oli hänelle tärkeää. Se oli niin syvällä hänen dna:ssaan, että se myös onnistui. Ihailen häntä siitä, sillä olen itse samanlainen. Meni syteen tai saveen, hommat tulee pitää kasassa.”

”Gunnareiden kanssa mentiin kuitenkin pisteeseen, jossa ulkopuolisia vaikutteita oli niin paljon, että en enää nähnyt niiden yli. En nähnyt enää mitään tapaa korjata asioita. Niin monet näistä ihmisistä tulivat osaksi maailmaamme, ikään kuin he olisivat kuuluneet ryhmään. Siitä muodostui aivan ylitsepääsemätön juttu.”

Huumausaineillakin saattoi olla osansa asiaan, ainakin päätellen siitä, mitä tavaraa Slash pitää yhtenä merkittävimmistä yhtyeiden jäsenten välisten riitojen polttoaineista.

”Minun täytyy olla kiitollinen, ainakin näin henkilökohtaisesta näkökulmasta, että pääsen sängystä ylös ja voin heittää keikkoja illasta toiseen. Olen täysin varma, että mikäli jatkaisin 12 vuoden takaisilla linjoilla, en todellakaan kykenisi siihen. Se olisi liian raskasta niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Se, että voi nähdä asiat selkeästi, on mahtavaa. Huumeet ovat pirun salakavalia. Ajattelin 70-luvun bändejä, koska kasvoin kaiken sen hulluuden keskellä, en tietenkään tiennyt sitä silloin, mutta kun nyt katselin taaksepäin, ajattelin että jokainen massiivinen riita artistien välillä oli 90-prosenttisesti kokaiinin sumentamia. Jos kokaiini otettaisiin pois kuvioista, kuinka paljon vähemmän rock ’n’ roll -tarinoita oikein olisikaan?”

Linkin Park -laulaja Chester Bennington kanssa vuoden 2010 soolodebyyttialbuminsa tiimoilta tekemästään yhteistyöstä miehellä tuntuisi olevan vain hyviä muistoja.

”Työskentelin monien eri ihmisten kanssa, joista osa jäi milloin mistäkin syystä levyn ulkopuolelle”, Slash muistelee. ”Yksi heistä oli Chester. Teimme biisin, mutta sen julkaisu ei silloin sopinut Linkin Parkille, joten tein sen Lemmyn [Kilmister] kanssa. Se oli kuitenkin melkoinen trippi, sillä kappale kuvasi niin hyvin hänen mielentilaansa.”

Kappaleen julkaiseminen näin jälkikäteen ei kitarasankaria itseään häiritsisi.

”Se on kiinni hänen perheestään”, mies toteaa. ”Se oli todella hyvä. Hän oli aivan mahtava. Mikäli he päättäisivät julkaista sen, se olisi minulle ihan okei. Musiikillisesti se on käytännössä sama biisi kuin Lemmy-versio, mutta sanoitukset ovat hyvin liikuttavat.”