Uusi musiikki leviää nopeimmin TikTokissa – Lyhytvideoiden suosio vaikuttanut myös listabiisien kestoon

Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimuksen mukaan lyhytvideoiden vastapainoksi keskittyneen musiikinkuuntelun määrä kasvoi pitkästä aikaa.
30.9.2022 13:26

Uusi musiikki leviää nopeimmin TikTokin lyhytvideoissa, mutta vastavuoroisesti keskittyneen musiikinkuuntelun määrä on pitkästä aikaa kasvussa, käy ilmi Teoston ja Musiikkituottajat – IFPI ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuuntelevat musiikkia keskimäärin 1 tuntia 45 minuuttia päivässä: 45 prosenttia ajasta taustamusiikkina ja 20 prosenttia tai 20 minuuttia ajasta siihen erityisesti keskittyen. Keskittyneen musiikinkuuntelun osuus kääntyi pitkästä aikaa nousuun suhteessa musiikin taustakuunteluun: aiemmissa tutkimuksissa keskittyneesti musiikkia kuunneltiin keskimäärin noin 15 minuuttia päivässä.

Koko kansan keskuudessa yleisin musiikinkuunteluväline on yhä autoradio, josta musiikkia ainakin kerran viikossa kuuntelee jopa 77 prosenttia suomalaisista. Lähes kaksi kolmasosaa kuuntelee musiikkia myös digitaalisista palveluista ja 13–18-vuotiaiden suosituin väline musiikinkuunteluun on puhelin (92 %). Suosituimmat digitaaliset palvelut olivat Spotify ja Youtube, mutta viime vuosien nopeimmin kasvanut palvelu on TikTok, jonka videoita katsoi päivittäin jo 73 prosenttia 13-18-vuotiaista ja 28 prosenttia kaikista suomalaisista.

TikTokissa käyttäjät julkaisevat lyhyitä, korkeintaan muutaman minuutin pituisia videoita, joiden houkuttelevuutta lisätään usein liittämällä niihin musiikkia. Lyhytvideot synnyttävät palveluiden käyttäjissä huomattavasti enemmän toimintaa ja reagointeja kuin valokuvat tai pidemmät videot, ja kaksi kolmesta TikTok-käyttäjästä kertoi myös nostaneensa kanavasta löytämäänsä, erityisesti uutta musiikkia omille soittolistoilleen Spotifyssa tai muissa striimauspalveluissa.

”Lyhytvideoiden suosio on vaikuttanut myös listabiisien keston lyhenemiseen. Tämän kesän listahittien tyypillinen kesto oli lyhyempi kuin koskaan aiemmin – kaksi ja puoli minuuttia”, kommentoi johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista.

Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimus tehtiin Norstatin kuluttajapaneelissa elokuussa 2022. Tutkimukseen vastasi yli tuhat 13–75-vuotiasta, joista enemmistö painottui 13–18-vuotiaiden ikäryhmään.

Lisää luettavaa