”Vaihtakaa bändin nimi vaikka Spinal Tapiksi” – Pink Floyd -muusikoiden riidat ottavat taas uusia kierroksia

Jana Blomqvist

Pink Floydin kulta-aikojen jäsenten – erityisesti Roger Watersin ja David Gilmourin – välit ovat tunnetusti varsin hankalat. Suurten egojen kansoittamassa bändissä kuohui läpi 1970-luvun, ja 1980-luvulla tilanne kärjistyi siihen pisteeseen, että Roger Waters poistui orkesterin kokoonpanosta omille teilleen. Watersin ja muun yhtyeen suhteet eivät koskaan tuon jälkeen täysin korjautuneet, ja vaikka Gilmour ja Waters on silloin tällöin nähty yhdessä lavalla, ovat osapuolet ottaneet taas pian yhteen median välityksellä.

Nykyinen tilanne noudattaa tuttua kaavaa. Ilmeisesti Waters yritti alkuvuodesta paikata muusikoiden välejä kutsumalla Gilmourin ja Nick Masonin keskustelemaan Pink Floydin asioista, mutta rauhanpiipun polttamisen sijaan kokoontuminen päättyi entistä toraisemmissa tunnelmissa. Pian Waters ilmoitti julkisesti, ettei Pink Floydin reunionia kannata odottaa.

Nyt Waters jatkaa aiheen käsittelemistä Varietyn haastattelussa. Jutusta selviää, että Watersin kiukku juontuu suureksi osaksi siitä, ettei hänen nykyisiä töitään noteerata Pink Floydin verkkosivuilla lainkaan. Kun Waters esimerkiksi julkaisi hiljattain karanteenitulkinnan Mother-klassikosta, se vaiettiin kuoliaaksi Pink Floydin kanavissa.

”David Gilmour ei halua minua sivustolle”, Waters kertoo haastattelussa.

”Davidin mielestä hän omistaa koko bändin. Hänen mielestään hän on nyt Pink Floyd, koska minä lähdin bändistä vuonna 1985. Minä en ole yhtyeen näkökulmasta oleellinen, ja minun pitäisi pitää suuni kiinni.”

Waters arvelee, että Pink Floydin yleisö seuraa verkkosivuja saadakseen tieta kaikkien yhtyeen entisaikojen jäsenten tekemisistä – siis Gilmourin, Watersin ja Masonin sekä edesmenneiden Syd Barrettin ja Richard Wrightin asioista. Gilmour näkee asian kuitenkin toisin: kun Waters lähti bändistä, hänen osallisuutensa loppui siihen.

”Jotkut tilannetta seuraavat ystäväni ihmettelevät, miksi Pink Floydin sivuilla kerrotaan jatkuvasti esimerkiksi Gilmourin vaimon Polly Sampsonin tekemisistä, mutta siellä ei mainita lainkaan yhtyeen entisen jäsenen Rogerin kiertueista. Se on erittäin hyvä kysymys”, Waters sanoo.

”Se on väärin, ja ihmisten pitäisi pitää asiasta meteliä. Tai vaihtakaa bändin nimi vaikka Spinal Tapiksi, niin asia on kunnossa.”

Miltä siellä sivuilla sitten näyttää? Täältähän asiaa voi tarkastella. Sen Watersin Mother-esityksen voi puolestaan katsoa täältä.