”Väitteitä siitä, että hän on ainoa merkityksellinen jäsen, on vaikea niellä” – Sex Pistolsin kitaristi ja rumpali reagoivat Johnny Rottenin kommentteihin

Sex Pistols.
Everett Collection /All Over Press

Punklegenda Sex Pistolsin elossa olevat jäsenet ovat viime aikoina taittaneet peistä siitä, voiko bändin musiikkia käyttää ohjaaja Danny Boylen (Trainspotting, Slumdog Millionaire) työn alla olevassa Pistol-sarjassa, joka pohjautuu kitaristi Steve Jonesin muistelmiin. Jones ja rumpali Paul Cook, jotka toimivat myös sarjan vastaavina tuottajina, ovat antaneet luvan musiikin käyttämiseen, mutta keulahahmo John Lydon aka Johnny Rotten on ollut asiaa vastaan.

Jones ja Cook veivät asian lopulta oikeusistuimen ratkaistavaksi ja tuomari päätti, ettei Lydon voi estää musiikin käyttöä, koska kolmikolla on pitävä sopimus, jonka mukaan bändiin liittyvien asioiden päättämiseen riittävät enemmistöäänet (Lydonin mielestä päätösten tulisi olla yksimielisiä) ja lisäksi Lydon on myynyt omat oikeutensa kappaleisiin Warner Chappell Musicille ja BMG:lle jo ajat sitten. Lydon ei luonnollisestikaan ollut ratkaisusta hyvillään ja julkaisi tiedotteen, jossa tämä väittää, ettei hänelle kerrottu koko projektista kuin vain hetkeä ennen kuin siitä tiedotettiin julkisesti. Laulaja ihmettelee, miten sarjaa voidaan työstää ilman häntä ja hänen suostumustaan.

”Olen laulaja ja biisintekijä, nokkamies, imago, kaikkea sitä. Minä sain bändin maailmankartalle. Millä tavalla se ei ole relevanttia, on minusta mykistävää”, Lydon hämmästelee tiedotteessaan.

Nyt Steve Jones ja Paul Cook ovat vastanneet Lydonin kommentteihin omalla tiedotteellaan, jonka on julkaissut Blabbermouth. Jonesin ja Cookin mukaan projekti ei todellakaan tullut laulajalle yllätyksenä.

”Alleviivaamme, että häntä oli informoitu Pistol-sarjasta, ehdotettu tapaamista ohjaajan kanssa ja pyydetty mukaan kuukausia ennen kuin kuvaukset alkoivat. Hän kieltäytyi kaikista tapaamisista ja meistä oli surullista, ettei hän suostunut edes keskustelemaan ohjaaja Danny Boylen ja showrunner Craig Pearcen kanssa”, Jones ja Cook kirjoittavat.

”Ja vaikka John onkin saanut tunnustusta panostuksestaan kuten kuuluukin, väitteitä siitä, että hän on ainoa merkityksellinen jäsen, on vaikea niellä. Steve, Paul ja Glen (Matlock, basisti) perustivat bändin, jonka kokoonpanon John täydensi. Kaikki kappaleet Never Mind The Bollocks -levyllä ovat Paul Cookin, Steve Jonesin, Glen Matlockin ja Rottenin kirjoittamia, lukuun ottamatta Holidays In The Sunia ja Bodiesia, jotka teki Cook, Jones, Rotten ja (Sid) Vicious. Kaiken lisäksi sarja pohjautuu Steve Jonesin Lonely Boy -kirjaan.”

”John Lydon myi oikeudet kappaleisiinsa 1990-luvulla rahaa vastaan. Juuri tästä syystä asioista päätetään enemmistöäänillä, jotta yksikään ulkopuolinen taho ei pysty päättämään, miten bändin musiikkia käytetään, ja jotta on olemassa systeemi, jolla varmistetaan, ettei kukaan yksittäinen jäsen epäreilusti estä päätöksentekoa – kuten tässä tapauksessa juuri kävi.”

”Muu bändi ja monet muut sen ajan punk-skenessä mukana olleet ihmiset osallistuvat Pistol-sarjan tekemiseen. Danny Boyle on ennenkin tehnyt yhteistyötä Pistolsin kanssa ja on arvostettu, Oscar-palkittu elokuvantekijä. Hän ymmärtää bändiä ja on kokenut sen ajan, joka bändin loi.”