”Vessan ikkunoiden karmit olivat kovilla ihmisten yrittäessä ilmaiseksi sisään” – AC/DC:n ensimmäisellä brittikeikalla oli kova meno

AOP

Classic Rock Magazine muistelee nettisivuillaan AC/DC:n kaikkien aikojen ensimmäistä Iso-Britannian -keikkaa. Lehden toimittaja Malcolm Dome oli paikalla, kun Bon Scottin ja Angus Youngin johtama aussipoppoo otti Länsi-Lontoossa sijaitsevan The Red Cow -pubin haltuunsa 24. huhtikuuta vuonna 1976.

Yhtye soitti ajan tapojen mukaisesti illan aikana kaksi settiä. Vaikka AC/DC olikin tässä vaiheessa tunnettu lähinnä Australian rajojen sisäpuolella, High Voltage– ja TNT-albumit olivat jo onnistuneet vangitsemaan asiaan perehtyneiden huomion vanhan mantereenkin puolella. Tilanne ennen yhtyeen ensimmäistä settiä ei kuitenkaan näyttänyt järin lupaavalta, sillä paikalla oli vain kolmisenkymmentä punkkaria, opiskelijaa ja muuta pitkätukkaa.

Yhtye ei tästä hätkähtänyt, vaan esiintyi sen verran vimmaisesti, että sana alkoi nopeasti kiriä pitkin Länsi-Lontoon katuja. Väliajalla Scott käväisi vielä baarin puolella vilauttamassa kuuluisaa poikamaista charmiaan tarjoamalla lähistöllä olleille juomat – joista ei itse maksanut penniäkään – ja liukenemalla paikalta kahden naisen kanssa.

Illan toisen setin aikana paikka kuhisikin sitten jo väkeä. Dome kuvailee, kuinka 250 katsojaa vetävän esiintymispaikan vessan ikkunoiden karmitkin olivat kovilla ihmisten yrittäessä ilmaiseksi sisään, ja yhtye oli vastaanotosta innostuneena vielä ensimmäistä vetoaankin kovemmassa iskussa. Loppu olikin sitten historiaa orkesterin jatkaessa urotöitään niin Britteinsaarilla kuin muuallakin Euroopassa läpi koko vuoden 1976 ja valmistautuessa seuraavana vuonna julkaistun, yhtyeen jatkon kannalta elintärkeän Let There Be Rock -albumin äänityksiin.

Alla yhtyeen The Red Cow’ssa esittämät kappaleet.

Live Wire
She’s Got Balls
It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock ’n’ Roll)
Soul Stripper
Can I Sit Next to You Girl
The Jack
High Voltage
T.N.T.
Baby, Please Don’t Go