Vihaajat vihaa, mutta Coldplay nauraa matkalla pankkiin – isojen tähtien viime aikojen keikkatuloja julki

Billboardin uusin Boxscore-listaus kertoo jälleen mielenkiintoisia asioita rock- ja popmaailman keikkatoiminnasta. Ensinnäkin käy selväksi, että vaikka Coldplayn levyt eivät ole enää entiseen malliin kriitikoiden tai popnörttien suosikkeja, yhtyeellä riittää yhä menekkiä vaikka muille jakaa. Toiseksi ilmenee, että monilla muilla bändeillä on ollut viime aikoina hivenen nihkeämpää.

Coldplayn joulukuinen Australian-kiertue oli varsin onnistunut reissu. Areenakeikat Brisbanessa, Sydneyssä ja Melbournessa myytiin loppuun, ja bruttotulot ovat sen mukaiset: Melbournessa yhtye tienasi kaikkiaan 8 920 530, Sydneyssä 8 813 130 ja Brisbanessa 4 723 300 dollaria. Myös Uudessa-Seelannissa menekki oli samaa sarjaa. Mikäs siinä Viva La Vidaa soitellessa!

Myös Red Hot Chili Peppersin ja Babymetalin brittikiertue vaikuttaa menestykseltä. Kaksikko myi Glasgow’n 12 363 katsojaa vetävän SSE Hydro -areenan paria paikkaa vaille loppuun ja tienasi konsertista 1 052 170 dollaria. Listalla ei ole tietoja Peppersin O2-areenakeikalta Lontoosta, mutta sielläkin riitti väkeä.

Elton John soitti Pennsylvanian Hersheyn 11 322 katsojaa vetävällä Giant Stadiumilla, ja lippuja tapahtumaan myytiin 10 921 kappaletta. Bruttotuloja kertyi 1 176 609 dollaria.

Muuten lista kalskahtaa hivenen alavireiseltä. Esimerkiksi Kornin, Limp Bizkitin ja Madballin yhteiskeikka Glasgow’n SSE Hydro -areenalla keräsi vain 5845 katsojaa (areena oli käytössä riisutussa muodossa ja asiakaspaikkoja oli kaikkiaan 6154). Kymmenisen vuotta sitten Korn soitti yksinään Suomessa Hartwall-areenalla. Tuloja Glasgow’sta kertyi 353 859 dollaria.

Def Leppardin Toyota Amphitheatre -keikalle Kaliforniassa jäi parituhatta lippua myymättä, katsojia oli kaikkiaan 16 901. Tuloja kertyi 571 762 dollaria.

New Order oli Suomessa Flow-festivaalin vetonauloja, mutta Etelä-Amerikassa yhtye kiertää Helsingin Jäähallin kokoisia paikkoja. Ainakin ne ovat täyttyneet kiitettävästi: esimerkiksi Brasilian Sao Paulon 6726 katsojaa vetävä Espaco das Americas -halli tuli täyteen ja kerrytti 351 395 dollarin tulot.

Listan suurin yllätys lienee Lynyrd Skynyrdin vaisu menestys. Bändi soitti Bostonissa 5164 katsojaa vetävässä Blue Hills Bank Pavilionissa, ja keikalle myytiin vain 3478 lippua. Tuloja rapsahti 195 254 dollaria.

Boxscore on Billboardin ylläpitämä, tapahtumajärjestäjien ilmoituksiin perustuva listaus, jossa listataan artistien keikkatietoja. Tulot ovat kaikkien myytyjen lippujen yhteenlaskettu summa, ja lukemasta vähennetään vielä ohjelmatoimiston, managerin, kiertueorganisaation ja muiden osallisten kulut ennen kuin bändi saa oman siivunsa.