Vinyylit tekivät kauppansa joulumarkkinoilla – Levyillä paras viikkomyyntitulos vuosikymmeniin

Näin ainakin Amerikassa, kertoo Billboard.
29.12.2021 09:40

Suoratoistopalvelujen luvattuna aikana vinyylilevyjen myynnissä on tapahtunut tasaista nousua jo useamman vuoden ajan. Eikä buumi näytä laantuvan vaan pikemminkin päin vastoin: Billboard-lehti raportoi, että jouluviikko oli Amerikassa vinyylilevyjen myynnissä paras viikko moneen vuosikymmeneen.

Billboard-lehden mukaan amerikkalaiset ostivat 23.12. päättyneellä viikolla yli 2,11 miljoonaa vinyylilevyä. Tämä oli paras myyntiviikko ja ensimmäinen kerta, kun vinyylien myyntimäärät rikkoivat kahden miljoonan rajan sitten vuoden 1991, jolloin SoundScan alkoi tilastoida äänitteiden myyntiä. Tätä edeltävällä viikolla vinyylejä myytiin Jenkeissä 1,46 miljoonaa eli nousua tapahtui 45 prosenttia.

Mikä sitten oli eniten myynyt levy? Vähemmän yllättäen Adelen uutuukainen 30, jonka vinyyliä myytiin 59 000 kopiota. Marraskuun 19. julkaistu 30 onkin ollut Billboardin viikottaisen vinyylilistan ykkösenä jo viisi viikkoa putkeen ja se on Amerikassa vuoden myydyin vinyyli.

Adelen levy on ollut suosittu myös Suomessa. Levy pysyi ilmestymisensä jälkeen neljä viikkoa putkeen virallisen listan ykkösenä, kunnes Suvi Teräsniska onnistui viimein pudottamaan Adelen ykköspallilta omalla joululevyllään. Teräsniskan Tämä maailma tarvitsee joulun oli jouluviikon ykkönen niin fyysisten albumien listalla kuin myös striimaukset mukaan laskevalla kokonaislistalla.

Lisää luettavaa