Yhdysvaltain kongressin kirjasto täydensi kansallisesti merkittävän musiikin arkistoaan – mukana gangstaräppiä ja David Bowieta

Yhdysvaltain kongressin kirjasto on Washingtonissa sijaitseva maailman suurin kirjasto. Lukuisia historiallisia teoksia ja dokumentteja sisältävä kansalliskirjasto ylläpitää myös kansallista ääniterekisteriä, johon on vuodesta 2002 lähtien taltioitu vuosittain kymmeniä kulttuurisesti ja historiallisesti merkittäviä ja/tai amerikkalaisten elämää peilaavia äänitteitä ja musiikkiteoksia.

National Recording Registry on julkistanut tämän vuoden 25 uutta lisäystä, jotka pääsevät mukaan arkistoihin. Näiden joukossa on muun muassa Ihmemaa Ozista tuttu Judy Garlandin Over The Rainbow, Elvis Presleyn tutuksi tekemä Big Mama Thorntonin alkuperäinen Hound Dog, Judy Collinsin versio Amazing Grace -hymnistä vuodelta 1970 sekä Don McLeanin American Pie. Erikoisimpina lisäyksinä listalta löytyvät puolestaan David Bowien The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars -albumi (1972) sekä gangsta rap -yhtye N.W.A:n Straight Outta Compton (1988).

Bowien valintaa perustellaan seuraavasti: ”Vaikka levy istuu kuin nakutettu sen ajan glam rock -genreen, se sulauttaa yhteen vaikutteita soulista, bluesista, kabareeta, garage rockia, proto-punkia ja stadionrokkia. Bowien teatterituntemus on myös esillä ja hänen äänensä vaihtelee ivallisesta ja yliampuvasta vilpittömään ja pehmeään”.

Straight Outta Comptonista todetaan puolestaan näin: ”levy ei ainoastaan siirtänyt rap-musiikin painopistettä itärannikolta länsirannikolle vaan se oli herättävä sosiaalipoliittinen isku koko kulttuurille. – – Straight Outta Compton on edelleen 30 vuoden jälkeenkin yksi nopealiikkeisen ja räjähtelevän hip hop -genren tärkeimpiä teoksia”.