Yksi on joukosta poissa: metallista tunnelmaprogeen siirtynyt Anathema vetäytyy telakalle

Anatheman Daniel Cavanagh Helsingin Tavastialla vuonna 2014.
Juha Metso / All Over Press

Tässäpä harmillisia uutisia kaikille fiilistelymusiikista pitäville. Brittiläinen Anathema ilmottaa sosiaalisen median kanavissaan vetäytyvänsä määrittelemättömän pituiselle tauolle, mikä on musiikkimaailmassa yleensä tarkoittanut lopettamista. Onhan suomalainen Zen Cafekin edelleen tuollaisella ”pitkällä tauolla”, noin esimerkiksi.

Syyksi lopettamiselleen Anathema ilmoittaa tämän pirunmoisen vuoden 2020. ”Olemme kaikki – jokainen teistä mukaan luettuna – kohdanneet odottamattomia haasteita, jotka ovat vaikuttaneet sekä ammatillisiin että yksityisiin elämiimme. Näiden vaikeiden aikojen tapahtumat eivät jätä meille muuta mahdollisuutta kuin jättäytyä määrittelemättömän pituiselle tauolle. Meidän on yksilöinä aika lähteä kulkemaan pitkin uusia polkuja”, yhtye kirjoittaa. Katso bändin Facebook-päivitys alta.

Vuonna 1990 perustettu Anathema on julkaissut yksitoista levyä. Näistä viimeisin The Optimist ilmestyi vuonna 2017. Mikko Merilinna arvioi albumin Soundissa 5/17 kolmen tähden veroiseksi: ”The Optimist ei ole täysosumalevy. Siinä on liian paljon pinnallista sävellysmateriaalia, tyyliä ilman syvempää sisältöä. Parhaimmillaan yhtye on yhä raskaimmillaan, ei ambient-maalailuissaan, ja albumi tuntuu hieman varovaiselta, ikään kuin mennyttä tarvitsisi pelätä”, Merilinna kirjoittaa arviossaan.