ZZ Top -pomo Billy Gibbons nimesi 10 kitaristia, jotka ovat räjäyttäneet hänen tajuntansa – 10. sijalla melko mielenkiintoinen valinta

6.2.2022 22:12

Itsekin melkoista kitarajumalan mainetta nauttiva ZZ Top -keulakuva Billy Gibbons on nimennyt Musicradarin haastattelussa 10 kitaristia, jotka ovat ”räjäyttäneet hänen tajuntansa”.

”Opin parhailta”, Gibbons myhäilee. ”Bluesissa on oma salainen kielensä – sinun täytyy sanoa sanottavasi sanomatta sitä! Runoudessa ja noissa kolmessa, joka suuntaan venytetyssä soinnussa on mystiikkansa. Otetaan vaikka uudelta albumiltani löytyvä Mo’ Slower Blues: siinä on vain yksi sointu joka ei väisty koskaan! Se pysyttelee vain perussävelessä. Sen ei tarvitse tehdä mitään muuta.”

Katso Gibbonsin valinnat lyhyine perusteluineen alta.

1. Van Wilks
”Pyytäisin huomiota rakkaan ystäväni ja mahtavan austinilaisen kitaristin herra Van Wilksin suuntaan. Huomasin jo varhain lumoutuneeni hänen soittotyylistään. Kun meistä tuli kavereita, aloimme löytää entistä enemmän yhteistä kitaroihin liittyen, kuten esimerkiksi Ida Prestin.”

2. Jimmie Vaughan
”Tutustuin Jimmieen todella varhain; me olimme molemmat noin 17-vuotiaita ja meillä oli omat teinibändimme. Ystävyytemme on säilynyt aina näihin päiviin asti. Soitamme yhdessä vuoden lopulla The Jungle Show’ssa, joka tulee olemaan yhdeksäs kerta kun olemme soittaneet kimpassa.”

3. Jimmy Page
”Jimmy Page on yksi suurimmista. Pyytäisin kaikkia lukijoitanne katsomaan yökerhokohtauksen vuoden 1966 Blow-up – Erään suudelman jälkeen -elokuvasta, jossa The Yardbirds soittaa. Heillä oli Jeff Beck ja Jimmy Page samaan aikaan! Bändin kuuntelu kun he veivaavat Train Kept A-Rollinia… se on villiä. Molemmilla noilla kavereilla riitti soundia vaikka muille jaettavaksi.”

4. Jeff Beck
”Jeffistä puheen ollen, hän on vienyt divebombin [tekniikka, jossa kitaralla soitetun nuotin sävelkorkeutta pudotetaan vibratotallalla] todella eleganttiin ja herkkään suuntaan. Minä lumouduin hänen mestarillisesta soitostaan ilman plektraa.”

5. Hubert Sumlin
”Hubert oli todella mielenkiintoinen soittaja. Onnekkaasti näillä kaikilla on perintö, jonka heidän äänitteensä ovat jättäneet. Ne ovat mahdollistaneet että voimme opiskella näitä teknisiä taitureita, joista suurimmalla osalla oli vielä onnea päästä tekemään levyjä, jotta voimme yhä tänä päivänä sulkea silmämme ja miettiä mitä musiikki merkitsee ja miltei viedä itsemme studioon katsomaan kuinka kaikki syntyi.”

6. Eric Johnson
”Eric on kerrassaan loistava soittoniekka. Hänen soundinsa on mahtava, ja hän kuvaili sitä kerran yrityksekseen luoda 45-kiloinen viulu… mikä oli mielestäni suurenmoista. Muistan lukeneeni sen ja rakastaneeni ajatusta.”

7. Andrés Segovia
”Tässä onkin kokonaan toinen kitaransoiton maailma tutkittavaksi. Olisi reilua tuoda valokeilaan saavutuksia, joihin Andrés Segovian kädet ovat yltäneet. Segovian myötä päästään tietenkin toiseen täysin pakolliseen hahmoon Django Reinhardtin muodossa…”

8. Paul Size
”Seuraavaksi haluaisin siirtää huomion The Red Devils -bändin kitaristeille. Paul ‘The Kid’ Sizella oli todella vimmainen, Stevie Ray Vaughanin kaltainen stratosoundi. Hänellä oli tapanaan soittaa blues-likki normaalilla vauhdilla ja sitten yhtäkkiä kiihdyttää ennen kuin kukaan ehti tajuta mitä oli tulossa.”

9. Jimi Hendrix
”Jimi hendrixin täytyy olla ilman muuta listallani. Se mies teki Fenderin kitaralla juttuja, joita sen suunnittelijat eivät osanneet kuvitellakaan.”

10. Sinä?
”Taidan lopettaa ysipaikkaan ja jättä kymmenennen sijan tyhjäksi. Miksi? Koska tiedän että joku tulee ensi viikolla räjäyttämään tajuntamme. He tulevat ja kirjoittavat sääntökirjat uusiksi… voisiko se olla sinä?”

Valinnat pidempine perusteluineen voit käydä tarkastamassa täältä.

Lisää luettavaa