2000-luvun alussa Toni Wirtanen sai puhelun hyvin tuohtuneelta Olli Lindholmilta – Apulanta kertaa uransa muistorikkaita hetkiä

Apulanta perustettiin Heinolassa vuonna 1991, ja sen jälkeen on tapahtunut yhtä sun toista. Soundi asteli läpi Apulandian sisuksista löytyvän Apulanta-museon, ja taiteilijat Wirtanen sekä Santapukki nostivat esiin joitakin yhtyeen uraan oleellisesti liittyviä esineitä.
1.11.2022 09:01

FAARAOKEIKKA RMJ-FESTIVAALILLA
.
Sipe: – RMJ oli kovin juhannusjuhla 2000-luvun alussa. Keksittiin sitten, että voitaisiin tuoda estradille vähän kesäteatteria. Mikä olisi tarpeeksi siistiä? No, pukeudutaan faaraoiksi. Päätettiin myös, että Toni roudataan lavalle ison kantotuolin päällä. Näytti muuten aika hyvältä, kun Toni lähti omalla autolla Heinolasta kohti Raumaa, ja se kookas tuoli oli kiinnitetty köysillä auton katolle.
.
Toni: – Mulla oli silloin vanha Golf vuosimallia 1984, ja sehän alkoi keittää backstagen portilla. Oli tyylikäs sisääntulo! Jäi sekin mieleen, kun Lindholmin Olli soitti tuohtuneena viikonlopun jälkeen. Se avasi pelin väittämällä, että mä olen juottanut basisti Juki Lewiksen humalaan ennen Yön keikkaa. Jukilla oli vissiin ollut vähän turhan kova boogie lauteilla… No, mulla on painava argumentti sen puolesta, että Olli oli tuolloin väärässä. Ei me olisi Jukille mitään tarjottu, vaan olisi vedetty ihan itse.
.
SYMBOLINEN FENDER STRATOCASTER
.
Toni: – En ole yhtään Strato-mies, mutta tämän kepin symbolinen arvo on mittaamaton. Olin nimittäin Helsingin yliopistossa syksyllä 1996, ja meneillään oli lukukauden viimeinen matematiikan tentti. En ollut ehtinyt juurikaan käydä luennoilla, ja tentti meni ihan penkin alle. Totesin siinä, että ei vittu, nyt ei lähde yhtään. Kävelin sitten kaupungilla, menin yhteen soitinkauppaan ja ostin uuden kitaran. Vasta myöhemmin ymmärsin, että tein silloin enemmän tai vähemmän tietoisesti loppuelämää koskevan valinnan. Että antaa näiden koulujen olla, mä alan rokata ihan tosissaan. Ja jotenkin niin siinä on tainnut käydä.
.
LOGOILLA KORISTELTU KOULUREPPU
.
Sipe: – Kun olin Heinolassa yläasteella, me jätettiin reput käytävälle läjään välitunnin ajaksi. Tulin sitten välkältä, eikä reppu enää ollut siinä, mihin olin sen jättänyt. Sitten huomasin, että joku tyttö pitää sitä käsissään. Ihmettelin asiaa, ja tyttö vastasi jotain englanniksi. Selvisi, että hän on Amanda, kouluun juuri tullut amerikkalainen vaihto-oppilas. Reppu oli täynnä Danzigin, Misfitsin, Ramonesin, Descendentsin ja kumppaneiden logoja, ja Amanda kertoi diggaavansa samoista bändeistä. Meillä oli Apulanta jo kasassa, mutta basistia ei ollut. No, Amandasta tuli basisti samana iltana, vaikka hän ei ollut koskaan soittanut tahtiakaan.
.
Glenn Danzigista puheen ollen: Glena veti Provinssissa 2017, ja meidän pukukoppi oli sen backstagen vieressä. Oltiin menossa jutuille, mutta bodyguard ilmoitti, että herra Danzigilla ei ole nyt yhtään hauskaa. Että se ei juttele teille. No, sniikattiin sisään vähän myöhemmin, ja annettiin sille Apulanta-tuotteita. Kun lähdettiin, Glena tuumi: ”Stay healthy, stay strong”. Mahtava muisto!
.
SPEDEN VALMISTAMA LENTOKONEEN KABIINI
.
Toni: – Vedettiin Hartwall-areenalla vuonna 2019, ja show piti tietenkin sisällään ilmataistelukohtauksen. Ja niin siinä kävi, että meitsi istui tässä kabiinissa Hartwallin katossa.
.
– Tämä ei muutenkaan ole ihan mikä tahansa lasikuituhökötys… Nyt on nimittäin niin, että Pertti ”Spede” Pasanen teki aikoinaan kaikenlaisia keksintöjä, ja Spede oli sitten innovoinut tällaista lentävää esinettä johonkin saksalaiseen kilpailuun. Homma oli kuitenkin jäänyt kesken, ja idea oli tullut valmiiksi vain ohjaamon osalta. No, Spedellä oli nastolalaisella tehdasalueella työpaja, ja me sitten löydettiin tämä kabiini jostakin pusikosta sieltä alueen laitamilta. Otettiin homma haltuun, ja tosiaan, pääsin sitten lentämään Hartwallin ilmatilaan!
.
Teksti: Timo Isoaho
Lue koko haastattelu Soundista 9/22.

Lisää luettavaa