Elämäni soundit: Punomon Johanna Rauma listaa soul-helmet, jotka saavat harmaimmatkin hetket hehkumaan

Jan Trygg

Soundin 3/22 Elämäni soundit -palstalla suosikkejaan listaa Punomon laulaja Johanna Rauma. Asko Alanen toimittaa.

Turkulainen soul-oktetti Punomo julkaisi ensimmäisen singlensä Onni kääntyy jo kolme vuotta sitten. Jo siinä olivat soulin vintage-elementit nautittavan täsmällisesti kohdillaan tuoreiden soundien ja sovituskikkojen kanssa. Erityisen hyvin loksahtelivat suomenkieliset sanoitukset rytmillisiin sävelmiin Johanna Rauman jalostamissa laulutulkinnoissa. Suuria odotuksia virittäviä digisinglejä julkaistiin harvakseltaan, kun koronavuodet venyttivät esikoisalbumin työstöä. Nyt odotukset ovat lunastetut ja nimikkolevy on saanut ihastuneen vastaanoton.

– Kyllä me hinkattiin tätä debyyttiä pitempään, Johanna toteaa. – Ilman koronaa levystä olisi kenties tullut nopeammin tehtynä aika erilainen. Mutta vaikka kahdeksan eri ympyröistä tulleen muusikon aikataulujen yhdistely on yhtä helvettiä, me kaikki olemme tykänneet tehdä diggaamaamme musiikkia. Olemme samalla sivulla, mitä tulee treenattaviin kappaleisiin ja sovituksiin.

– Minullahan on takana musiikkiopintoja klassisessa pianossa. Erilaisten freelance-keikkojen ohella minulla oli Joana & Bossakopla -projekti, jossa jo testattiin bossanovaa suomeksi sanoitettuna. Punomossa olen tutkinut mahdollisuuksia saada soul toimimaan luontevasti suomeksi, miten fraseerataan ja saadaan kieli osaksi estetiikkaa. Rumpalimme Lauri Levanto vastaa suuremmasta osasta sävellyksiä. Hänellä oli valmiiksi biisipohjia, instruja, joista aloimme ideoida ja koota palapeliä, vuorovaikutuksessa. Vaihdeltiin demoja.

– Tavoitteena oli olla turkulainen soulbändi 1960-luvulta, jossa laulaja ja soittajat puhuu musiikillisesti samaa kieltä, Johanna naurahtaa. – Nyt olemme työstäneet tätä paljon, odotamme kovasti, että pääsemme soittamaan livenä. Keikkoja on jo tiedossa, kesäfestareitakin. Odotamme myös levyn vinyylijulkaisua huhtikuun lopulle, materiaalimme kun on mitoitettu parhaan äänikuvan mukaan 42 minuutin älppärille.

Varhaisin soul-albumi, joka herätti intohimoni
Aretha Franklin: Aretha’s Gold
”Se hetki lapsuudessa, kun kuulin Arethan laulua. Siitä lähtien hän on ollut mulle kaikkien aikojen upein laulaja, kaikessa täydellistä ja pyhää. Kesti 20 vuotta, että tohdin yrittää laulaa Respectin. Viime vuonna koin olevani valmis. Avasin ääneni ja lauloin Respectiä yksin työhuoneeni kellarissa.”

Käännekohta oman tyylini jalostamisessa
Lauryn Hill: The Miseducation Of Lauryn Hill
”Kotiutin teini-ikäisenä sattumalta Anttilan levyalesta ja kuuntelin puhki. Neo soulin klassikon myötä aloin kuunnella uutta ja vanhaa afroamerikkalaista musiikkia ja etenkin soulia. Lauryn herätti myös ottamaan selkoa yhteiskunnallisista kauheuksista, jotka synnyttivät soulmusiikin.”

Punomon tärkein yhteinen suosikkilevy
Sharon Jones & The Dap-Kings: Soul of a Woman
”Kaikki Daptone Recordsin julkaisut ovat meillä yhteisen fiilistelyn kohteina. Dap-Kings -kokoonpanossa upea solisti kruunaa timanttisen bändin. Soundiestetiikka on eittämättä vaikuttanut myös meidän instrumentaatioon ja soundiin. Hieno levy julkaistiin postuumisti Sharon Jonesin kuoleman jälkeen.”

Suosikkilevyni soul-laulajana ja lauluntekijänä
Saun & Starr: Look Closer
”Yksi Daptonen henkilökohtaisista soul revival -suosikeistani. Musiikissa kiteytyy kaikki soul revivalille olennainen. Sharon Jones & The Dap-Kingsin taustalaulajien Saun & Starrin saumaton yhteislaulu ja heidän äänistään välittyvä luontevuus ja elämänilo sekä palo viehättävät.”

Albumi, joka soi Punomon treenikämpällä
Khruangbin: Con Todo El Mundo
”Khruangbin on yksi punomolaisten suursuosikeista. Tämä bändi on mieletön taiteellinen paketti – omalaatuinen ja kiehtova. Ilmava vähäeleisyys vie joskus pisimmälle. Musiikkia genrerajojen tuolla puolen.”

Parasta mielialalääkettä
Vulfpeck: Hill Climber
”Olen herkkis ja musiikki vaikuttaa voimakkaasti tunnetiloihin. Joudun siksi tarkasti säännöstelemään melankolisen musiikin kuuntelun määrää. Jos alakulo meinaa vallata ja tarvitsen positiivista energiaa, kuuntelen tätä. Vaikuttaa välittömästi ja tehokkaasti.”

Albumi, joka on pysynyt parhaiten kuuntelussa
Robert Glasper: Black Radio
”Moniulotteinen mestariteos, johon palaan, kun kaipaan jotain aivoja stimuloivaa ja samalla esteettisesti hivelevää kuunneltavaa.”

Tuorein innostava albumi voimasoitossani
Leon Bridges: Gold-Diggers Sound
”Leon Bridgesin musiikki on kehittynyt puhtaasta vintage soulista erittäin kiehtovaksi ja tuoreen tuntuiseksi yhdistelmäksi uutta ja vanhaa. Hänen äänensä ja rytminkäyttönsä on hunajaa korville ja koko keholle!”

Teksti: Asko Alanen
Artikkeli on julkaistu Soundissa 3/22.