Kuukauden kuvaajavieras: Andy Johansson

Haastattelussa huhtikuun Soundin Palsa esittää -palstan kuvaajavieras Andy Johansson.
20.4.2023 12:42
Dirt, On The Rocks, Helsinki/Hoarsefest, 30.12.2022. "Tilannekuva on omasta mielestäni poikkeuksellinen, koska harvemmin näin intiimiä läheisyyden osoitusta näkee keikoilla artistien ja varsinkaan miesten kesken. Joka tapauksessa rakkaus kuuluu rockmusiikkiin ja sen ilosanomaa pitää jakaa. Kuten Ringo Starr sanoi: peace and love." (Andy Johansson)

Huhtikuun 2023 Soundin Palsa esittää -palstan kuukauden kuvaajavieras on Andy Johansson. Palstaa vetävä Tomi Palsa kuvailee Johanssonia näin: ”Andy Johansson kiertää kameroineen ahkerasti raskaamman musiikin tapahtumia.  Keikoilla otettujen valokuviensa lisäksi Kaaoszinen sivuilta löytyy runsaasti Johanssonin kuvaamia videohaastatteluja alan suurimmista tähdistä. Alexi Laihon viimeiseksi jääneen Bodom After Midnight -keikan kuviin pohjautunut valokuvanäyttely keräsi laajalti kiitosta noin vuosi takaperin. Eikä Johanssonin osaaminen rajoitu pelkästään metallijumalien taltioimiseen vaan häneltä taittuu niin tuotekuvaukset kuin urheilutapahtumien ja perhejuhlien ikuistaminen.”

Andy Johansson, milloin ja miksi innostuit valokuvauksesta?
– Itähelsinkiläisellä yläasteella luokkakaveri esitteli ensimmäiset digikamerat, mitä markkinoille oli tullut ja kuulin Adobe Photoshopista, silloin taisi markkinoilla olla menossa 7. versio ohjelmasta. Samalla kun muut käyttivät digikameroita, lainasin isäni filmikameraa ja teetätin niistä paperikuvia. Postissa 17-vuotiaana kerättyjen kesätyörahojen avulla ostin ensimmäinen Canonin rungon ja putken kaverini kehoituksesta. Siitä alkoi digikameroihin tutustuminen ja loputon opettelu. Itä-Helsingin Kurkimäki siihen aikaan ympäristönä ei varsinaisesti ole nuorelle paras paikka varttua, joten koin kuvaamisen ja musiikin hyvänä pakopaikkana.

Mikä nimenomaan keikkavalokuvauksessa kiehtoo?
– Koen jokaisen keikkavalokuvaamisen omaksi tarinaksi, pieneksi seikkailuksi. Aitiopaikalta pääsee todistamaan ainutkertaista tunnelmaa artistin ja yleisön välillä. Kuvausteknisesti ajatellen haasteita tuovat muun muassa valotekniikan siirtyminen led-tekniikkaan, sekä valaistuksen jatkuva muuttuminen keikan aikana. Parhaimmillaan yhteen kuvaan tallentuu sekä artistin kosketus yleisöön että samalla hienot valot ja varjot, mikä tekee kuvasta ainutkertaisen.

”Itselleni täysin puskista tullut jenkkiyhtye Palaye Royale (Tavastia 4.3.2023) pääsi positiivisesti yllättämään räväkällä energiallaan. Nuoriso selvästi tiesi yhtyeen, koska Tavastia oli loppuunmyyty kaksi iltaa putkeen.” (Andy Johansson)

Kerro jostain mieleen jääneestä kuvauskeikasta?
– Bodom After Midnight Tavastialla 20.4.2020. Harmiksi Alexi Laihon viimeisin keikka. Alexi Laihon poismeno osui henkilökohtaisesti niin syvälle, että keikkakuvista syntyi myöhemmin ensimmäinen valokuvanäyttelyni.

Minkä (elossa olevan) artistin haluaisit päästä kuvaamaan?
– Lista olisin kirjan pituinen, jos luettelen kaikki, mutta pari poimintaa: Metallica, Rammstein, Warmen, Vended, Parkway Drive, Rage Against The Machine, Tool, Smackbound ja Kyyria.

Linkki nettisivuille/portfolioon: johansson.galleria.fi

Lisää Andy Johanssonin kuvia löytyy Soundista 4/2023

”Odotettu VV-keikka Tavastialla 13.1.2023. Oli etuoikeus päästä ensimmäisten joukossa todistamaan kameran kanssa Ville Valoa pitkän tauon jälkeen keikkalavoille. Ikimuistoinen hetki, ikimuistoinen ruutu ja artisti vailla vertaa.” (Andy Johansson)

Lisää luettavaa