Kuukauden kuvaajavieras: Jan Trygg

Haastattelussa Soundin Kuukauden kuvaajavieras Jan Trygg ja esittelyssä valikoima hänen parhaita kuviaan viime ajoilta.
27.11.2019 14:41

Marraskuun Soundissa (joka on ilmaiseksi luettavissa näköislehtenä täällä) esiteltiin Kuukauden kuvaajavieraana Jan Trygg. Palsa esittää -palstaa isännöivä valokuvaaja Tomi Palsa kuvailee kollegaansa tähän tapaan: ”Jan Trygg on keikkakuvaajana melko tuore tekijä, mutta hänen kuvissaan on ajatonta tunnelmaa. Trygg onnistuu poimimaan kuviinsa kiinnostavia yksityiskohtia ja kuvakulmia. Vuosien saatossa hän on toiminut keikkojen tuotantotiimeissä, myynyt klubien tiskeillä olutta ja soittanut vaikkapa Xysman viimeisen lyhykäisen aktiivikauden kokoonpanossa kitaraa. Hän osaakin katsoa keikkoja monesta eri vinkkelistä. Jan voi ottaa kuvansa rauhallisena, hänen ei tarvitse hytkyä saadakseen kuviaan onnistumaan. Kuviensa kohteet hytkyvät lavalla monesti hänenkin edestään. Lopputulos on kaunista nähtävää.”

JAN TRYGG, MILLOIN JA MIKSI INNOSTUIT VALOKUVAUKSESTA?

”90-luvun puolessa välissä, kun aloitin 12-vuotiaana skeittauksen ja kitaransoiton, alkoi myös aihepiireihin liittyvät lehdet kiinnostaa suuresti. Tärkeimpiä olivat Metal Hammer ja Thrasher Magazine. Kun säästetyillä viikkorahoilla pääsi Naantalista Turkuun lunastamaan jomman kumman lehden, niin lehti opiskeltiin alusta loppuun kymmeniä kertoja. Koin bändien keikkakuvat ja skeittaajien henkilökuvat haastattelujen yhteydessä mielettömän maagisina. Niiden tunnelmasta jäi lähtemätön muistijälki. Erityisesti suurikontrastiset mustavalkokuvat olivat todella upeita.”

YOB-yhtyeen Mike Scheidt Tavastialla 21.19.2018. Kuva: Jan Trygg

”Vuonna 2016 olin Morbid Evils -yhtyeen kitaristina ja olimme lähdössä reilun parin viikon Euroopan-kiertueelle Entombed A.D.:n ja Voivodin kanssa. Mietin, että jos ostan kameran ja valokuvaan keikkoja sekä dokumentoin yleistä tunnelmaa niin keikkabussissa tai takahuoneissa keikkoja odotellessa ei aika käy pitkäksi. Ostin juuri ennen kiertuetta ensimmäisen kamerani. Osasin aluksi laittaa kameran vain päälle, mutta olin aivan fiiliksissä jos kameran näytöllä näkyi jotain edes sinne päin mitä olin laukaisinta painaessani halunnut taltioituvan. Minulla ei ollut mitään käsitystä valokuvauksen teoriasta saati edes terminologiasta, mutta olin todella innostunut. Kuvasin aktiivisesti koko kiertueen ja omistautumiseni valokuvaukselle on siitä lähtien vain kasvanut ja syventynyt.”

MIKÄ NIMENOMAAN KEIKKAVALOKUVAUKSESSA KIEHTOO?

”Valokuvaus on muodostunut itselle kitaransoiton ohella tärkeimmäksi itsensä ilmaisun muodoksi. Rakastan kummassakin sitä kun ajantaju katoaa ja inspiraation tunne vie totaalisesti mukanaan. Keikkoja kuvatessani pääsen kameran etsimen kautta samaan fiilikseen kuin silloin nuorena skeitti- ja musalehtien valokuvia katsellessa. Pyrin saamaan sen tunteen välittymään omiin kuviini.”

”Nautin suunnattomasti myös siitä, ettei valokuvaaminen kokonaisvaltaisena kokemuksena lopu keikan jälkeen. On aina hienoa siirtää kuvat tietokoneelle ja valita ruudut, joista peilautuvat omat fiilikset parhaiten. Kuuntelen lähestulkoon aina musiikkia kuvia käsitellessäni. Olen ajatellut jatkossa kuviani julkaistaessa myös lisätä kuvaukseen mitä olen kuunnellut kuvien työstövaiheessa, sillä musiikki vaikuttaa suuresti jälkikäsittelyn fiilikseen.”

Mara Balls Kesärauha-festareilla Turussa 16.6.2019. Kuva: Jan Trygg

KERRO JOSTAIN MIELEEN JÄÄNEESTÄ KUVAUSKEIKASTA? 

”Cannibal Corpse Turun Logomossa 18.7.2018 oli ensimmäinen pitkän linjan ulkomainen metalliyhtye jota olen valokuvannut. Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta kun kuvasin photopitistä ja muistan, että tuo päivä oli yksi sen kesän kuumimmista. Näitä valokuvia oli jotenkin kummallista palata katsomaan puolisen vuotta keikan jälkeen kun luin yhtyeen toisen kitaristin joutuneen pidätetyksi Amerikassa seottuaan aika rajusti.”

SunnO))) Helsingin Kulttuuritalolla 15.10.2019. Kuva: Jan Trygg

MINKÄ (ELOSSA OLEVAN) ARTISTIN HALUAISIT PÄÄSTÄ KUVAAMAAN? 

”Erityisen hienoa olisi päästä kuvaamaan jotain sellaista bändiä, jota olen kuunnellut nuorena ensimmäisten levyjen aikoihin ja joka sittemmin on kasvanut isoksi stadionluokan bändiksi… Foo Fighters tai Green Day voisi esimerkiksi olla tällainen bändi. Deftones on ollut itselle myös tärkeä yhtye nuoruudestani saakka. Bändin lavaenergiaa olisi hienoa päästä vangitsemaan valokuviksi.”

Tryer Turun TVO:lla 31.5.2019. Kuva: Jan Trygg

Pää Kii Kuudennella Linjalla Helsingissä 6.9.2019. Kuva: Jan Trygg

Tutustu Jan Tryggin kuvatuotantoon:
https://500px.com/jantryggphoto
https://www.instagram.com/jantryggphoto

Lisää luettavaa