Kuukauden kuvaajavieras: Jere Häkkinen

Haastateltavana marraskuun Palsa esittää -palstan kuvaajavieras Jere Häkkinen.
17.11.2022 21:19

Marraskuun kuvaajavieras Soundin Palsa esittää -palstalla on Jere Häkkinen. Palstaa vetävä valokuvaaja Tomi Palsa kuvailee Häkkistä näin: ”Jere Häkkinen on yksi tämän hetken aktiivisimmista keikkakuvaajista Suomessa. Hänestä voi tehdä näköhavaintoja erityisesti Tampereen musiikkitapahtumissa. Häkkinen toimii esimerkiksi Yo-talon virallisena valokuvaajana. Ensiaskeleet konserttien ikuistajana Häkkinen otti jo 1990-luvun lopulla, mutta aktiiviuransa käynnistyi toden teolla vasta vuonna 2019.”

Jere Häkkinen, milloin ja miksi innostuit valokuvauksesta?
– Ensimmäisen kerran innostuin valokuvauksesta lukiossa joskus 1996 tienoilla. Silloin ostin ensimmäisen järjestelmäkamerani. Pääsimme koulun pimiössä kehittämään mustavalkofilmejä ja vedostamaan kuvia. Sittemmin valokuvaus on kulkenut sykleittäin mukana. On kausia, kun olen kuvannut paljonkin ja sitten taas aikoja, kun kalusto on lojunut kaapissa tai myyty välissä pois. Aina vähän elämäntilanteen ja ajankäytön mahdollisuuksien mukaan.
– Nyt olen viime vuosina herätellyt taas filmikuvauspuolta. Ostin muun muassa takaisin sen ensimmäisen järjestelmäkamerani, jonka olin aikoinaan myynyt kaverilleni. Sieltä se jostain varaston nurkasta vielä löytyi.

Danko Jones 9.7.2022 Sauna Open Air, Tampere (Kuva: Jere Häkkinen)

Mikä nimenomaan keikkavalokuvauksessa kiehtoo?
– Keikkavalokuvauksessa kiehtoo pyrkimys tallentaa livetilanteen tunne ja energia. Tallentaa se hetki kun bändi tai artisti antaa palan itsestään yleisölle. Onnistuneen kuvan kautta voi päästä uudelleen siihen tunteeseen ja fiilikseen jonka keikalla koki, olit sitten artisti, kuulija tai kuvaaja.
Kerro jostain mieleen jääneestä kuvauskeikasta?
– Kaikenlaista sitä aina näkee ja sattuukiin kuvauskeikoilla, mutta viime kesältä jäi mieleen eräs keikka. Kuvaaja tuttuni pyysi kuvaamaan Omnivortex-bändinsä keikkaa pienelle klubille Tampereella. Kesken keikkaa rumpalilta katkesi virvelin matosta naru. Minä tietysti rumpalina ja rumpujen valmistajana heti vaistomaisesti pyysin rummun, että voin korjata sen. Illan toisen bändin rumpali lainasi omaa virveliään, soitto jatkui ja minä fiksasin virvelin maton naruja kuntoon toisesta.  Että jos jollain on tarvetta kuvaavalle rumputeknikolle niin viestiä vaan tulemaan.
Minkä (elossa olevan) artistin haluaisit päästä kuvaamaan?
– Näitähän on toki paljonkin, mutta kyllä siellä listan kärkipäässä olisi Foo Fighters, vaikka yksi onkin joukosta poissa.
Tutustu Jere Häkkisen valokuviin: jerehakkinen.myportfolio.com

Huora, 25.5.2022 Pakkahuone, Tampere (Kuva: Jere Häkkinen)

Lisää luettavaa