Palsa esittää palaa – kuukauden kuvaajavieraana Venla Shalin

20.10.2022 08:22
Tehosekoitin | Ruisrock, Turku 10.7.2022 "Tehis oli mulle aina se, mitä piti laittaa radiosta ihan vähän lujemmalle, ihan joka kerta. Oli suurta herkkua päästä kuvaamaan ja kuuntelemaan bändiä, jonka biiseistä tulee vain hyviä, unohtuneita muistoja mieleen. Keikka oli unohtumaton, näitä lisää!" (Kuva: Venla Shalin)

Uutta suomalaista keikkavalokuvausta esittelevä Palsa esittää -palsta palasi uuden Soundi-lehden myötä parin vuoden koronahorroksestaan. Lokakuun 2022 palstalla Tomi Palsan valitsemana kuvaajavieraana on Venla Shalin, jota Palsa luonnehtii näin: ”Suomessa Venla Shalin tunnetaan parhaiten hänen toimistaan The Rasmuksen luottokuvaajana. Shalinin kuvissa on tunteen paloa ja tyylitajua. Siksi ei olekaan mikään ihme, että lukemattomat merkittävät julkaisut Rolling Stonesta Vanity Fairiin ja Vogueen ovat julkaisseet Venlan kuvaamia ruutuja. Tunnetun kuvatoimiston Getty Imagesin palkkalistoilla Shalin on ollut vuosien ajan.  Saammeko esitellä: Venla Sh-Sh-Sh-Shalin!”

The Rasmus | UMK 2022 ”Olin The Rasmuksen mukana UMK:ssa ja yksi päivä Ylen kuvausten jälkeen otettiin muutamat nopeat making of -ruudut, joista tässä yksi. Kuva päätyi Euroviisujen Suomi-introon 161 miljoonan silmäparin eteen.” (Kuva: Venla Shalin)

Tomi Palsan haastattelussa kuukauden kuvaajavieras Venla Shalin

Milloin ja miksi innostuit valokuvauksesta?
– Soitin kouluiässä paljon erilaisia soittimia viulusta kitaraan ja yritin löytää itseäni/omaa paikkaani musiikin maailmasta. Kävin teininä paljon keikoilla ja ymmärsin että siellä on se mun happy place. Kuitenkin aina heti sen kovasti odotetun keikan jälkeen iski suuri tyhjyyden tunne jos seuraavaa keikkaa ei ollut jo heti horisontissa. Löysin valokuvauksesta sen keinon millä noista maagisista parituntisista pystyi venyttämään…ikuisia. Siihen tähtään kuvissani edelleen. Haluan että jokainen joka näkee mun kuvat, tuntee millaista siellä oli ja että itsekin vielä vuosien päästä pystyn palaamaan siihen hetkeen miten itse sen näin ja koin.

Mikä nimenomaan keikkavalokuvauksessa kiehtoo?
– Se että juuri tuo keikka ja ne hetket jää elämään ikuisesti. Ei ole kahta samanlaista keikkaa ja jos joku hetki menee ohi niin se on sitten ohi eikä sitä voi samalla tavalla luoda identtisesti uudestaan niinkuin vaikka studioympäristössä. Mua kiehtoo kovasti se haaste ettei keikkakuvauksessa voi kontrolloida mitään ulkoisia tekijöitä ja olet täysin omien aistien varassa. Jokaisessa hetkessä on oltava täysin läsnä tai se näkyy heti kuvissa.

Slipknot | Knotfest, Turku 13.8.2022 ”Ajattelin ettei täydellistä festivaalia ole olemassa, sitten tuli Knotfest ja sanoi hold my drink. Viikonlopun huikein kohokohta oli tottakai Slipknot! Me käytiin kavereiden kanssa kattomassa Slipknotia Provinssirockissa 2005. Litistyin siihen eturiviin niin pahasti, että järjestysmies poimi mut sieltä pois ja istuin hetken siinä lavan edustalla kaikkien valokuvaajien keskellä mietiskellen, että olispa huikeaa jonain päivänä olla yksi näistä.” (Kuva: Venla Shalin)

Kerro jostain mieleen jääneestä kuvauskeikasta?
– Olin Lontoon Brixtonissa kuvaamassa Lee “Scratch” Perryä, joka pyysi mut lavalle kuvaamaan häntä. Se oli aika hauskaa.

Minkä (elossa olevan) artistin haluaisit päästä kuvaamaan?
– Björk.

Tutustu Venla Shalinin valokuviin:
Instagram@venlashalinphotography
www.venlas.com

Edelliset kuukauden kuvaajavieraat löydät täältä.

Billie Eilish | Glastonbury 24.6.2022 ”Billie Eilish on ehkä magneettisin artisti, jota olen koskaan kuvannut. Tässä kuvassa tykkään siitä, miten Billien oma käsi muodostaa useita varjoja lattianrajaan. Siitä tulee mieleen yleisön kädet ja se yhteenkuuluvaisuuden harmonia valtavan ihmismeren keskellä.” (Kuva: Venla Shalin)

Lisää luettavaa