Kuukauden kuvaajavieras: Janina Joutsen

Haastattelussa kuukauden kuvaajavieras Janina Joutsen.
3.5.2020 20:21

Soundin keikkakuvauksen helmiä esittelevän Palsa esittää -palstan huhtikuun kuukauden kuvaajavieras on Janina Joutsen.
”Tutustuin Janina Joutseneen vuoden 2018 Ilosaarirockissa. Toimimme kumpainenkin festivaalien verkkotoimituksen kuvaajina. Janinan välitön ja suorasukainen asenne teki minuun välittömästi vaikutuksen. Hänen toimissaan on tasapainoisesti vaakakupeissa kyynisyys ja innostuneisuus. Asenne näkyy myös kuvissa”, kuvailee vierastaan Tomi Palsa.

Haastattelussa Kuukauden kuvaajavieras Janina Joutsen

Milloin ja miksi kiinnostuit valokuvauksesta?
– Olen aina melkein tiedostamatta kuvannut hetkiä ja muistoja. Ehkä osittain siksi, että omaan vähän huonon muistin ja olen halunnut ikuistaa mitä oudoimmatkin ja mitättömimmätkin hetket. Kävin aikoinaan opiskelemassa kansanopistossa elokuva-alaa koska sen alan kiinnostus kulkee suvussa ja rakastan elokuvia. Huomasin kuitenkin pian koulutuksen aikana, että haluan mieluummin pysäyttää hetken kuin luoda kuvaa. Sen jälkeen aloinkin sitten viedä valokuvausuraa eteenpäin opinnoilla media-assistentiksi ja nyt kandin tutkinnolla mediasta ja taiteesta.

Vesala Tampereen Pakkahuoneella 20.2.2020. Kuva: Janina Joutsen

Miksi keikkakuvaus? 
– Sen tietyn maagisen kohtaamisen ikuistaminen on jotenkin niin lumoavaa. Artistien intohimo musiikkiin ja lavaesiintymiseen inspiroi pientä taiteilijaa sisälläni luoman pienestä hetkestä jotain kaunista. Nykyään on alettu kiinnittää todella paljon huomiota myös lavan tekniikkaan ja esitystä tukevaan valo/väri-tapahtumiin ja se on minusta todella mahtavaa seurattavaa. Tilanteet ovat niin nopeita ja pienimmätkin yksityiskohdat ohimeneviä, mutta kameran kanssa saan talteen jotain ainutlaatuista.

”Tilanteet ovat niin nopeita ja pienimmätkin yksityiskohdat ohimeneviä, mutta kameran kanssa saan talteen jotain ainutlaatuista.”

Kerro jostain mieleen jääneestä kuvauskeikasta.
– On ollut todella paljon erilaisia keikkoja mitkä ovat tavalla tai toisella jääneet mieleen, mutta yksi mikä nyt tulee ensimmäisenä mieleen on vuoden 2019 Valoa-festivaali, jolloin päivä ennen varsinaista festivaalia pidettiin ilmaiskonsertti Tampereen Tuomiokirkossa, jossa oli esiintymässä muun muassa Hexvessel. En ollut ennen käynyt kyseisessä kirkossa, mutta siihen tutustumista suositeltiin, koska sisältä löytyy Hugo Simbergin maalauksia. Folkmusiikki kaikui kauniisti kirkon suuressa salissa ja tunnelma sopi maalausten värittämään maisemaan. En ole uskonnollinen ihminen, mutta siinä hetkessä oli hengellistä kauneutta.

Ellinoora Tampereen Klubilla 7.9.2019. Kuva: Janina Joutsen

Minkä elossa olevan artistin haluaisit päästä kuvaamaan?
– Niitä kyllä löytyy iso lista! Mutta kyllä yksi olisi ylitse muiden: minun all time favorite bändi Wild Belle. Valitettavasti tämän sisarusduon suosio ei ole yltänyt Amerikan rajojen yli niin hyvin, että heillä olisi syytä keikkailla muuallakin. Mutta aina voi unelmoida.

Instagram: thejoutsen
Kotisivu: www.janinajoutsen.com

Iisa 20.7.2019 Uusi Tampere -festareilla. Kuva: Janina JoutsenEllip

Lisää luettavaa