Lemmyn seitsemän vuosikymmentä – Motörhead-legenda kävi merkkivuosiaan läpi viimeisessä Soundi-haastattelussaan

Timo Isoahon toimittama artikkeli on julkaistu alun perin Soundin numerossa 12/2015.

Lemmy Kilmister täytti tasan 70 vuotta jouluaattona 2015. Kaksi päivää myöhemmin tällä diagnosoitiin aggressiivinen syöpä ja lopulta Motörhead-nokkamies menehtyi 28. joulukuuta. Rock ’n’ roll -legendan kuoleman vuosipäivän kunniaksi kaivoimme arkistojen kätköistä artikkelin, jossa Lemmy käy läpi elämänsä vuosikymmenet –  siis kaikki vuodet, jolloin maestro on täyttänyt pyöreitä.

Timo Isoahon toimittama juttu on osa alun perin Soundin numerossa 12/2015 – joka ilmestyi vain viikkoja ennen Lemmyn kuolemaa – julkaistua artikkelia, joka jäi siis Motörhead-nokkamiehen viimeiseksi haastatteluksi lehtemme sivuilla.


1955

– Hei, tämä on epäreilua. Täytin silloin kymmenen! En tietenkään muista näistä ajoista juuri mitään. Tiedän kyllä, että rockmusiikki oli juuri syntynyt ja se on tietenkin viitoittanut koko elämääni.

”Ensimmäinen menestys – missäpä muuallakaan kuin Suomessa!”

1965

– Ensimmäinen menestys – missäpä muuallakaan kuin Suomessa! The Rockin’ Vicersin single Stella nousi teillä listaykköseksi. Unohtumattominta oli tietenkin se, että eräs silloisista taustahahmoistamme katosi yllättäen rahojen kanssa ja meidän piti myydä kaikenlaista saadaksemme hankittua paluuliput Britanniaan.

– Tästä huolimatta pidin Suomesta jo silloin, mutta samalla opin yhden asian: teidän kielenne oppiminen on mahdotonta.

1975

– Motörheadin alkusanat lausuttiin. Ensimmäinen kokoonpano – minä, kitaristi Larry Wallis ja rumpali Lucas Fox – ei oikein ottanut tulta alleen ja pian miehet jo vaihtuivatkin Fast Eddieen sekä Philthy Animaliin. Tajusin aika pian, että nyt muuten alkaa tapahtua.

1985

– Soitimme 10-vuotiskonserttimme Lontoon Hammersmith Odeonilla kesällä ja iltama julkaistiin myöhemmin The Birthday Party -otsikon alla, niin levynä kuin videotallenteenakin. Olihan se tavallaan hienoa, että kaikki yhtyeen vanhat jäsenet ja muutamat muut kaverit vierailivat lavalla, mutta kokonaisuutena se iltama oli todella kaoottinen. Ne bileet olisivat voineet sujua paljon paremminkin.

1995

– Kymmenen vuotta myöhemmin oli toinen ääni kellossa. Täytin itse viisikymmentä ja Motörhead juhli parikymppisiä. Pidimme hurjat bileet Los Angelesin Whisky a Go Go -klubilla.

Metallican kundit olivat pukeutuneet meikäläiseksi ja he soittivat muutaman Motörheadin biisin, jonka jälkeen me vedimme oman settimme. Se oli kieltämättä unohtumaton ilta.

2005

– Minun täytyy palata vähän aikaisemmaksi, sillä julkaisimme Inferno-albumin vuonna 2004. Ryhdyimme tämän levyn myötä yhteistyöhön Cameron Webbin kanssa ja se on osoittautunut erääksi parhaimmista päätöksistämme koskaan. Cameron on tuottanut jokaisen Motörheadin studiokiekon Infernon jälkeen ja olen äärimmäisen tyytyväinen hänen panokseensa.

”Ryhdyin vain miettimään tätä maailmaa – sotia, kuolemaa, kärsimystä ja kaikkia muita ikävyyksiä – ja tekstejä alkoi syntyä kohisten.”

2015

Bad Magic tuntuu oikein hyvältä albumilta, vaikka olemmekin soittaneet vain yhtä uutta kappaletta livenä viime aikoina. Levyhän nousi Suomessa listaykköseksi? Hienoa.

– Nauhoitimme Bad Magicin suurimmaksi osaksi livenä, lukuun ottamatta muutamia päällekkäisäänityksiä. Treenasimme ennen studiota niin ankarasti, että
homma sujui kuin rasvattu. Näin nauhoitamme luultavasti jatkossakin!

– Sanoitusten suhteen minulla oli pari writer’s blockia, mutta ne menivät nopeasti ohi. Ryhdyin vain miettimään tätä maailmaa – sotia, kuolemaa, kärsimystä ja kaikkia muita ikävyyksiä – ja tekstejä alkoi syntyä kohisten.

Teksti: Timo Isoaho
Julkaistu alun perin Soundissa 12/2015