”Se on rankin levy, mitä Suomessa tai koko maailmassa on tehty” – Jouni Hynynen listaa musiikkihistorian vaikuttavimmat albumit

Ville Juurikkala

Timo Isoahon toimittamassa juttusarjassa kartoitetaan artistien suosikkilevyjä eri vuosikymmeniltä.

Soundin verkkosivuilla alkaa nyt uusi, Timo Isoahon toimittama juttusarja, jossa luodataan kotimaisten rockmuusikoiden vaikutteita ja musiikkimieltymyksiä. Mitkä albumit musikantit nostavat korkeimmalle, jos pitää valita suosikkilevy eri vuosikymmeniltä? Katsotaan, mitä artistit tähän kinkkiseen kysymykseen vastaavat.

Sarjan aloittaa Kotiteollisuuden Jouni Hynynen, jonka arvostuslistalta löytyy kaikenlaista klassisesta punkrockista Sielun Veljiin ja David Bowieen. Bonuksena kuullaan vielä, minkä musiikkikirjan Hynynen nostaa korkeimmalle korokkeelle ja mikä livetaltiointi on tehnyt mieheen suurimman vaikutuksen. Hyvä maku näyttää KT-keulakuvalla olevan, tuumaa Soundin verkkotuottaja!

1970-luku

”Ensin tuli mieleen, että sen täytyy olla Led Zeppelinin III, mutta sitten tulin järkiini. Osattiinhan silloin jo Suomessakin. Suomen Talvisodan Underground Rock (jota pidän ensimmäisenä suomipunk-levynä), Välikausitakin ainoa levy sekä Eppujen Aknepop ovat kovia. Mutta koska vänkään kuin Paavo Väyrynen, lopullinen vastaus on Sex Pistolsin Never Mind the Bollocks. Se on täydellinen rocklevy, biisit ja soundit ovat timanttia. Se, joka muuta väittää on väärässä, sätäna.”

1980-luku

Sielun Veljien Suomi-Finland. Se on asenteeltaan rankin levy, joka tässä maassa tai ehkä koko maailmassa on tehty. Tämä ei ole mielipide, tämä on fakta. Dead Kennedysin In God We Trust, Inc pääsee kyllä aika lähelle, ero syntyy vasta kalkkiviivoilla.”

1990-luku

”Suomiosastolle mennään taas. CMX:n Aura. Kun kitarat, rummut ja basso jyräävät Yrjänän hunajaisen runouden alla ja osin päälläkin, annos ei kaipaa muita mausteita. Faith No Moren King for a Day… on tosin vielä parempi levykokonaisuus, mutta suositaan nyt kotimaista tällä kertaa. Ja Killing Joken Pandemonium on kova tietysti myös.”

2000-luku

”Vittu, mie en muista 2000-luvusta mitn. Heitetään nyt vaikka Killing Joken Killing Joke (se keltakantinen siis, niiden debyytti vuodelta 1980 on samalla nimellä). Dave Grohl soittaa rumpuja tapansa mukaan, eli ’ihan kivasti’.”

2010-luku

”Nyt mennään kyllä vahvasti jatsin puolelle, mut sehän on tietysti David Bowien Blackstar. Jätkä teki niin kovan levyn, että sen jälkeen piti kuolla. Muuten olen odottelevalla kannalla. Seuraava kova kotimainen voisi tulla vaikka alkusyksystä 2018, vihi vihi…”

Mikä on paras lukemasi musakirja (millainen tahansa) ja miksi?

”Tulee mieleen Peter Guralnickin Elvis: Graceland 1969-70. Tää sisältää niin raakaa matskua, että jotkut Mötley Crûen ’pojat on poikia’ -tyyppiset sekoilut eivät tunnu enää missään.”

Entä mikä on paras näkemäsi livetaltiointi ja miksi?

”Tää on hankala, niitä on monta. Ekaksi tulee mieleen Stray Catsin Live at Montreux -81, Nirvanalta oon nähnyt parikin hienoa live-dvd:tä, Metallican Live Shit -dvd on kova… Bowien Ziggy Stardust and the Spiders from Mars – Motion Picture -vhs tuli aikoinaan katsottua puhki, Elviksen -68 Comeback Special… Vittu, onhan näitä. Mut ehdottomasti viihdyttävin dvd on Eläkeläisten Sekoilun ytimessä, koska siinä ollaan, no, sekoilun ytimessä.”