”Sulla on jotain täällä sisällä mut se pitää vaan saada syttymään” – Pelle Miljoona ja Sami Yaffa avaavat mieltä nostattavan kappaleen anatomiaa

https://www.youtube.com/watch?v=f-hT8f_0TKk

Erään laulun anatomia -sarjassa puretaan ajankohtaiset laulut atomeiksi. Tällä kertaa vuorossa Pelle Miljoona Oy:n Anna soihtusi palaa.

Pelle Miljoona Oy: Anna soihtusi palaa (3:15)
Sävellys: Sami Yaffa (oik. Sami Takamäki)
Sanoitus: Pelle Miljoona (oik. Petri Tiili)
Julkaistu: 1.10.2018 singlenä ja 14.11. ep:llä Anna soihtusi palaa

Pelle Miljoona Oy palasi lähes 40 vuoden tauoltaan Anna soihtusi palaa -singlen, viisibiisisen ep:n ja kiertueen myötä. Puikoissa on se ainoa oikea kokoonpano: Pellen lisäksi Ari Taskinen, Tumppi Varonen, Andy McCoy sekä nyt anatomiansa avaavan kappaleen säveltänyt Sami Yaffa.

Idea reunioniin ei tullut bändin sisältä vaan festivaalijärjestäjiltä, mutta lyhyen sähköpostienvaihdon jälkeen oli selvää, että sekä motivaatiot että aikataulut saataisiin natsaamaan.

– Sen pitää olla juuri tämä alkuperäinen porukka, siinä on joku mystinen kemia, sanoo Pelle Miljoona.

– Se klangi, mikä tästä porukassa on, vie homman heti oikeaan fiilikseen. Onhan se yllättävää, mutta meidän mielestä nämä uudet biisit kuulostaa siltä samalta Oy:ltä.

Yhden periaatteen he itselleen kuitenkin asettivat:

– Mulla ja meillä on ollut tämän kanssa sellainen fiilis, että nyt tehdään ”uplifting” musaa. Kun tämä todellisuus, missä me eletään, on sellaista mitä on, niin ei nyt ruveta mitään itkuvirsiä siihen päälle duunaamaan.

Uusien kappaleiden tekeminen nousi puheeksi hyvin pian paluukeikoista sopimisen jälkeen.

”Nyt ei ruveta mitään itkuvirsiä duunaamaan.”

– Kävi ilmi, että kaikilla on jotain biisejä joita voisi työstää. Sitten treenattiin muutama kerta ja heinäkuussa mentiin East Side -studioon Helsinkiin. Sekin meni helvetin iisisti. Siinä taas kerran kelasi, että mitä vittua nää bändit ja muusikot tekee studiossa kuukausitolkulla! Me oltiin neljä päivää siellä, ja meillä oli viisi biisiä valmiina.

Kun Sami Yaffa antoi Anna soihtusi palaa -demon Pellelle tekstitettäväksi, oli sen työnimenä ja teksti-ideana ”Jaska jaksaa jauhaa paskaa”.

– Siitä vaistosi heti, että tästä tulee hyvä, se oli sopivasti erilainen rokkibiisi, Pelle kertoo mutta lisää, että teksti ei syntynyt helposti.

– Kuuntelin sitä himassa monta kertaa… Tein siihen ensin kaksi tekstiä, mutta ne oli vitun kökköjä. Ne eivät saavuttaneet sitä biisin tunnelmaa.

– Kiitos luojan Pellestä, se on oikea runoilija, ylistää Sami Yaffa.

–Ensin Pelle teki siihen sanoituksen, joka oli suoraan sanoen vähän masentava. Onneksi hän hiffasi itsekin, ettei se toiminut. Sitten yksi päivä sille tuli kai salamanisku taivaalta ja oikeat sanat löysivät tiensä biisiin. Täydelliset. Yksi lembibiiseistä mitä oon tämän jengin kanssa duunannut.

Lopullinen teksti noudattaa aiemmin mainittua ”uplifting”-periaatetta.

– Sulla on jotain täällä sisällä mut se pitää vaan saada syttymään. Jokaisella on, Pelle sanoo pitäen kättään sydämellään.

– Kertsin ”ota tähdenlennosta kipinä” -lause on vähän turhan yltiöromanttista, mut niin sen pitää ollakin. Siinä on vähän itämaista hippimeininkiä. Mä oon tällainen hörhö, vanha hippipunkkari, tykkään itämaisesta maalailusta.

Itämaisuutta kappaleeseen tuo myös Andyn keksimä kitarakuvio.

– Käytiin yksi ilta Andyn kanssa mun työhuoneella, ja näytin sille mun demoidiksen. Andy heitti välittömästi sen kamelikaravaanimelodian siihen päälle, plus tuhat muuta ideaa, mutta tämä jäi, kertoo Yaffa.

– Introssa on vähän New York Dolls/Heartbreakers/Hanoi-vibaa, mistä se yllättäen ottaa 180 asteen käännöksen ja lähtee mollista menevään skahan – introhan on duurissa.

Juuri nyt Oy kiertää Suomea parin kuukauden verran, ja paluukiertue huipentuu tammikuun 19. päivä Helsingin jäähalliin. Haastatteluhetkellä kokoonpanolla oli alla vasta kaksi keikkaa, mutta niiden perusteella homma tuntuu toimivan.

– Etenkin Fugefest (Fuengirola, Espanja) meni ihan helvetin hyvin. Siellä me asuttiin samassa hotellissa viikko, oltiin paljon kimpassa, ja keikkakin meni hyvin. Siitä tuli hyvä fiilis, että tää juttu toimii ja tätä kehtaa mennä ihmisille esittämään, Pelle kertoo peittelemätön innostus äänessään.

– Ei olla jatkoa kelattu, mutta varmasti olis tarjolla kesäksikin keikkoja. Katotaan nyt ensin että miten nämä keikat menee. Jos me pystytään siihen, mitä oli Fugessa niin ei mitään hätää.

Teksti: Mikko Meriläinen
Julkaistu alun perin Soundissa 10/2018