Syökää makaronilaatikkoa! – Artistien ruoka- ja ruokapaikkasuositukset

1.7.2013 21:30

Soundin kesätuplassa on sivukaupalla asiaa artistien ruokakokemuksista niin festareiden bäkkäreiltä kuin teiden varsilta. Tässä vielä lisää vinkkejä niin suosikkikesäherkuista kuin -ruokapaikoista.

Artistien suosikkiruokapaikat tien päältä

 

Kari Aalto (Pertti Kurikan Nimipäivät): – Tintin grilli Roskapankin lähellä on hieno paikka. Mikko Von Hertzen (Von Hertzen Brothers): – Tertin Kartano on vakiostoppi matkalla Kuopion suunnalle. Noutopöydästä löytyy muun muassa savumuikkuja ja freesiä salaattia. Se on viherpiipertäjälle oiva mesta.

Kaikenlaiset paikalliset erikoisuudet kiinnostavat

Paleface: – Ylipäänsä kaikenlaiset paikalliset erikoisuudet kiinnostavat – Savosta viedään kotiin kalakukkoa ja Lapista rieskaa. Perkussionistimme Abdissa ”Mamba” Assefa on tunnettu kulinaristi ja hän muistaa kaikki laadukkaat ruokapaikat ympäri Suomea. Kollegat soittelevat Mamballe ja tiedustelevat, että ”ollaan täällä Kuopiossa, missä se hyvä ravintola onkaan”. Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgrenin kanssa taas on vitsailtu cafe latten heikosta saatavuudesta ja Tommy onkin uhannut kirjoittaa aiheesta oppaan.Samae Koskinen: – Takkatupa on ehdoton. Se löytyy nelostien varrelta Pihtiputaan jälkeen. Erittäin ystävällinen henkilökunta ja tien päällä liikkuville löytyy kaikenlaista jännää ekstraa. Maininnan ansaitsevat myös Tampereen Gopal, Turun Tintå ja Jyväskylän Soppabaari.Tuomas Holopainen (Nightwish): – Kiteeläisravintola Oliivista saa yllättävän maukasta ruokaa. Pääkaupunkiseudun parhaan alkulautasen tarjoaa Annankadun Lappi-ravintola. Viime vuosina on tullut myös perehdyttyä fine diningin saloihin Chez Dominiquesta ja Demosta Farangin kautta Muruun. Kaikki ovat olleet huikeita elämyksiä.

Viime vuosina on tullut myös perehdyttyä fine diningin saloihin

Jukka Poika: – Kuopiosta löytyy hieno muikkuravintola Sampo. Jyväskylän mainio Pöllöwaari taas toimi onnistuneesti yllätyssynttärieni pitopaikkana.Antti Hyyrynen (Stam1na): – Kannattaa mennä Lappeenrannan ylätorille ja sanoa kioskilla ”vety, savu ja kaikki”. Minulla on nämä ohjeet tatuoituna hauikseenikin – tosin latinalaisilla kirjaimilla, niin homma näyttää vähän älykkäämmältä. Kaarle Viikate: – Jyväskylän Grilli 21 tarjoaa esimerkin onnistuneesta ja maukkaasta grillitoiminnasta. Kouvolalaisen Mutterin lohileipä on puolestaan legendaarinen juttu siinä missä särä on pyhä asia Lemillä.

Melkein joka kylästä löytyy tätä nykyä jokin suosikkipaikkaSipe (Apulanta): – Seinäjoella tulee käytyä Pikku Paussissa, Hollolassa vanhalla Kunnantuvalla ja… No, melkein joka kylästä löytyy tätä nykyä jokin suosikkipaikka.Tommi Liimatta (Absoluuttinen Nollapiste): – Tervolan Tervakuksan noutopöytä on hieno asia. Kokkolasta löytyvät Severin grilli ja Auto-Grilli. Niin, yleensäkin kaikki itsenäiset grillit ovat ilahduttavia paikkoja.Jani Wickholm: – Mieleen tulevat Sokeri-Jussin Kievari Oulussa ja Hämeenlinnan kohdalla oleva moottoritien McDonald’s. Ne ovat palvelleet soittajaa hyvin.Kristian Meurman: – Jos ollaan Mikkelin suunnalla niin nälkäiset popparit menevät Mäntymotellin viereiselle Teboilille. Aiemmin siellä löytyi Snackyn burgereita, nykyään brändinä on Rolls. Kun tie vie Porvoon moottoritietä itään, kannattaa varata vähän ylimääräistä aikaa ja suunnata Kalkkirannan Kievariin Sipoon kohdalla. Lähes meren rannasta löytyy hinta-laatusuhteeltaan eräs Suomen parhaimmista à la carte -ravintoloista. Jonsu (Indica): – Vakioravintolamme on intialainen Curry Palace Espoon Leppävaarassa. Se sijaitsee treenikämppämme lähellä ja sieltä tulee otettua usein ruokaa mukaan. Erään annoksen nimi on Teurastaja ja siihen kuuluu oluessa haudutettua possunniskaa

Jari Sinkkonen (Kotiteollisuus): – Oululainen burgeripaja Kauppuri 5 on mahtava paikka. Ne tekevät hampurilaisensa alusta loppuun itse. Erään annoksen nimi on Teurastaja ja siihen kuuluu oluessa haudutettua possunniskaa ja paahtopaistia! Myös Jalasjärven Juustoportilla on kiva pysähtyä. Se on myös Janne Hongiston lempipaikka, sillä bassotaiteilijammehan on vilpitön viinan ja juuston ystävä.Mr. Lordi: – Meerin Grilli Torniossa on aivan ehdoton. Siellä kannattaa tilata esimerkiksi triplajättiamerikkalainen. Jos reissu suuntautuu ylipäänsä pohjoiseen Suomeen niin Meerin Grillin takia kannattaa tehdä muutamankin sadan kilometrin koukkaus.


 

Artistien ruoka- ja juomavinkit kesään 2013
Kari Aalto: – Syökää makaronilaatikkoa, hampurilaisia, pippuripihvejä ja hotdogeja. Juomaksi kelpaavat esimerkiksi kahvi, lonkero, siideri ja olut.Kalat grilliin ja siihen kylkeen pari uutta perunaa ja vähän gröönaa

Mikko Von Hertzen: – Ensin kannattaa suorittaa naku-uinti meressä. Siitä sitten rantakalliolle löhöilemään ja nauttimaan kuumentuneen kallion tuoksusta. Kuivattelun jälkeen voi rykäistä vihreästä teestä tehdyn ja hunajalla makeutetun jääteen. Sitten saakin jo nostaa merestä pari ahventa, tietenkin sinisen Crocodile 70 -uistimen avulla. Kalat grilliin ja siihen kylkeen pari uutta perunaa ja vähän gröönaa eli ruohosipulia ja tilliä päälle. Se on siinä.

Jari Sinkkonen: – Kasatkaa iso porukka, esimerkiksi kymmenkunta henkeä. Soittakaa lemiläiseen säräpirtti Kippurasarveen ja varatkaa sieltä pöytä ja syökää vatsanne täyteen ja juokaa päänne täyteen. Tähän hurahtaa kevyesti tuntikausia ja se on suunnilleen maailman mukavinta hommaa.Kaarle Viikate: – Kaiva esiin rutikuivia halkoja ja tikut. Tee avotuli ja odota hiillosta. Sitten ritilän päälle vapaavalintaisesti erilaisia asioita, esimerkiksi kokonainen siika. Kylkeen voi napata kylmää ja kuivaa valkoviiniä.Tuomas Holopainen: – Syön hyvin vähän lihaa, mutta mereneläviä sitäkin enemmän. Kesäkauden herkuttelusessioihin kuuluu esimerkiksi loimutettua lohta katkarapu-smetana -kastikkeella, vihersalaattia ja maailman parasta juomaa eli sitruunavettä.

Uudet perunat ovat suomalaista gourmeeta!

Pelle Miljoona: – Uudet perunat ovat suomalaista gourmeeta! Vierelle keko halsterilla hiillostettuja muikkuja, raejuustoa, tomaattia ja kurkkua. Ja juomaksi kylmä bisse, a vot sie!Samae Koskinen: – Kesällä toimii parhaiten kevyen raikas salaatti. Proteiiniksi kelpaa joku oman etiikan kestävä tuote. Juomaksi suosittelen roséviini-spritzeriä. Se ei turvota!Juha Raivio (Swallow The Sun): – Kesän menu? Sama kuin aina: kahvi, banaani, sipsit ja suklaa.Jukka Poika: – Suosittelen lämpimästi silliä, salaattia ja uusia perunoita oluen kera. Ehtiessään voi toki myös grillata jotain.Sakari ”Zachary” Hietala (Tarot): – Broilerivartaat omalla marinadilla on se herkku, jota terassilla tulee nautittua, kera jääkylmän lonkeron. Tästä kombinaatiosta on kesäpäivät tehty.

Juomaksi Pepsi Maxia ja miksei Jack Danielsia tai skottilaistakinMr. Lordi: – Paistakaa ribsejä muutaman tunnin ajan miedolla lämmöllä. Sitten tavarat grilliin, jossa palaa Jack Danielsin vanhoista viskitynnyreistä tehtyjä savustuslastuja. Kylkeen kannattaa folioida kokonainen, mutta päistä katkaistu valkosipuli. Juomaksi Pepsi Maxia ja miksei Jack Danielsia tai skottilaistakin.

Teksti ja kuvat: Timo Isoaho

 

Lisää luettavaa