ALLAH-LAS: Allah-Las

Arvio julkaistu Soundissa 12/2012.
Kirjoittanut: Pelkka Laine.

Arvio

ALLAH-LAS
Allah-Las
Innovative Leisure

Allah-Las perustettiin pienessä Susanvillen kaupungissa Kaliforniassa vuonna 1964. Yhtye soitti aikansa karuhkoja versioita The Beatlesin, The Kinksin, The Zombiesin ja The Rolling Stonesin kappaleista. Kitaristi-laulaja alkoi hieman myöhemmin kirjoittaa omia kappaleita tärkeimpinä innoittajina edellisten lisäksi The Byrds ja Love. Bändin basistin veli oli kokeillut lsd:tä ja myös hänen horinansa olivat tärkeä inspiroija.

Allah-Las oli laulu-, soitto- ja sävellystaidoiltaan selvästi esikuviaan heikompi, mikä kuuluu vuosina 1966 ja 1967 pienellä YZW-merkillä ilmestyneillä kahdella singlellä. Yhtye hajosi vuonna 1968. Allah-Lasin musiikki löydettiin uudelleen vuonna 1987 ilmestyneen Acid Cornflakes Of Your Mynd -kokoelman ansiosta. Yhtyeen simppeleissä kappaleissa oli mystistä vetovoimaa ja sen levyistä tuli himoittuja keräilyharvinaisuuksia. Nykyisin niitä pidetään niin sanotun aavikkohiekkarantafolkgaragen kulmakivinä.

Näin mielikuvissa. Todellisuudessa Allah-Las on neljän kalifornialaisen levynörtin yhtye. Sen esikoislevy on totaalisen anaaliretroilun huipentuma,  pieteetillä ja sielulla toteutettu mielikuvitusretki kadonneeseen maailmaan. Väheksyttävää ja moraalisesti tuomittavaa musiikkia siis? Miksi olisi. Mikseivät vähän isommatkin lapset saisi leikkiä?

Lisää luettavaa