Arvio: Allah-Las uudistui viidennellä levyllään perinpohjaisesti – Zuma 85 on riemastuttava pikku albumi

Arvio julkaistu Soundissa 10/2023.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Allah-Las
Zuma 85
Innovative Leisure/Calico Discos

Maineikkaan levykauppa Amoeban takahuoneessa vuonna 2008 perustetun retron surf- ja garage rock -yhtye Allah-Lasin nimeä kantanut debyytti (2012) on rankattu 10-luvun parhaiden psykedeelisten rockalbumien joukkoon. The Black Lipsin flegmaattiselta pikkuserkulta kuulostaneen bändin tyyli ja soitto on kuitenkin viidennellä pitkäsoitolla muovautunut tyystin toisenlaiseksi.

Enemmän lehmänkelloa on tarjolla heti glam rock -riffillä ja Lou Reediltä soundaavilla vokaaleilla varustetulla talkbox-mausteisella avausraidalla The Stuff. Leppoisa Jelly on synkassa pandemiaa edeltäneen The Byrds -tyylisesti kantrirokanneen Allah-Lasin kanssa. Right On Time kuulostaa Iggy Popin The Passengerilta The Magnetic Fieldsin Stephin Merrittin laulamana. Painavammin jytäävä GB BB tarjoaa lisää lehmänkelloa. Hypnoottinen Hadal Zone on ensimmäinen albumin kraut-vaikutteisista instrumentaaleista.

Pianokoukulla terästetty La Rue on yksi levyn kohokohdista. Pattern voisi kuulua kotoisen Talmud Beachin ohjelmistoon – nykyinen Allah-Las taas on Rock Siltasen kalifornialainen vastine, mitä vaikutelmaa eripariset pehmorock Dust ja doom metallia kanavoiva Smog Cutter korostavat. Zuma 85 on riemastuttava pikku albumi.

Lisää luettavaa