Anton Kabasen odotettu paluu: Beast In Black tarjoilee bombastista turboheviä kaikilla herkuilla

Beast In Black
Berserker
Nuclear Blast

Battle Beastista dramaattisesti ja yllättävästi erotetun kitaristi-tuottaja Anton Kabasen uuden yhtyeen esikoislevy vaikuttaa ainakin sanoituksiltaan hyvinkin henkilökohtaiselta terapiapaketilta. Berserker näyttäisikin olevan itsehoitoa menneisyyteen katsomisen ja omiin vaikutteisiin palaamisen kautta. Beast In Blackin kohdalla on nimittäin mahdotonta välttyä esikuvien luetteloinnilta.

Kompakti kolmen vartin kokonaisuus sisältää mitä bombastisinta turboheviä kaikilla kuviteltavissa olevilla sovitusratkaisuilla. On Judas Priestiltä lainattua, keskitempoa hieman nopeampaa power metalia, Euroviisu-henkistä voimarallattelua jopa Amaranthen tyyliin, Iron Maidenin repertuaarista tuttua laukkakomppia ja Europen synasoundeja, hieman folkmausteitakin. Pääsolisti Yannis Papadopoulos (jolla on muuten aivan uskomaton ääni ja ääniala) muistuttaa etenkin kevyemmin tulkitessaan hieman Nightwishin laulajia – mikä on ehdottoman upealta kuulostava yksityiskohta.

Pintatasollaan vakuuttavampaa melodista hevilevyä ei ole vähään aikaan tullut vastaan.

Berserker on kaavamainen levy – niin hyvässä kuin pahassa. Heavy metal on genrenäkin konventionaalinen, on jopa suotavaa olla poikkeamatta kovin kauas tutuilta askelmerkeiltä, mutta biisinkirjoitus lähenee nyt pastissia. Tämä ei ole taiteellisilta lähtökohdiltaan kovinkaan puoltava ominaisuus, mutta suuri (ja yhtyeen tulevaisuuden seikkailut mahdollistava) yleisö on näin jo valmiiksi olemassa. Tuttuus ei näytä olevan Beast in Blackille ongelma, niin virtuoosimaisesti ja luottavaisesti se kautta levyn esiintyy.

Tuotanto on nykyteknologian suomana hiottua ja digitaalista, bassoisesti hieman kumisevaa ja kliiniseksi soitettua. Ratkaisu sopii koukkuja, melodiatoistoja, hokemia ja kitaralikkejä vilisevälle, täyteen ahdetulle kappalemateriaalille hyvin – tämä on virheettömästi toteutettu revisio läpikotaisin tutuista aineksista, ja pintatasollaan vakuuttavampaa melodista hevilevyä ei ole vähään aikaan tullut vastaan. Kabasen lahjat ovat valtaisat, mutta vielä tähän terapiasessioon hän ei ole antanut itsestään kaikkea.