THE ARK: Arkeology – The Complete Singles Collection

THE ARK
Arkeology – The Complete Singles Collection
EMI

The Ark oli mainio singlebändi. Yhtyeen neljällä ensimmäisellä albumilla hehkui vähintään pari täysosumaa kullakin. Sitten ruotsalaisten riikinkukkojen hittiputki jäätyi.

Viime vuonna ilmestyneen In Full Regalia -levyn singlet maistuivat väsähtäneiltä. Saman tien The Arkin suosio notkahti. Ilmeisesti muut asiat ovat tällä hetkellä laulaja Ola Salon maailmassa musiikkia tärkeämpiä, sillä hän ei edes yritä nostaa yhtyettään takaisin tähtiin vaan heittää hyvästit hittikokoelmalla.

Parhaimmillaan Ola Salo ja kumppanit tekivät pirun tehokasta poppia. Kappaleiden melodiat tarrasivat kiinni kerralla, kaikkia mahdollisia tyylejä kierrättäneen musiikin toteutus oli siistiä mutta oivaltavaa ja Salon tekstit heristelivät hauskasti nyrkkiä suuntaan jos toiseenkin. Harva muusikko on tehnyt yhtä paljon närkästyttääkseen patakonservatiiveja kuin kaikenmoisen suvaitsevaisuuden nimeen vannova Ola Salo.

The Arkin kiiltävät vaatteet eivät koskaan ryvettyneet katuojissa, vaan keikkojen välillä niitä säilytettiin pukupusseissa. Kaikessa taisi olla kyse pelkästä roolileikistä, mutta onko sillä mitään väliä, jos musiikki viihdyttää. Ei tietenkään.

Kokoelman molemmat uudet kappaleet ovat pontevia, mutta hiukan pakollisen tuntuisia. Oma suosikkini The Arkin tuotannossa on suloinen ja suuruudenhullu It Takes A Fool To Remain Sane. Ola Salo tuntuu itsekin tykkäävän samasta biisistä. ”Oikeastaan kappaleen minkä tahansa rivin voisi kaivertaa hautakiveeni”, hän sanoo kansivihkosessa.