Arvio: Hexvessel on yhtä luonnon kanssa – Polar Veil -albumi kaappaa mystiseen pyörteeseen

Arvio julkaistu Soundissa 8/2023.
Kirjoittanut: Aki Nuopponen.

Arvio

Hexvessel
Polar Veil
Svart

Hexvesselin tarinassa on alkanut uusi vuodenaika. Se on pitkä, kylmä ja lohduton elämän talvi, jossa toivottomuus saa alkukantaisen, esoteerisen ja toteavan vanhan liiton black metalin, doomahtavan psykedelian ja folkin muodon.

Polar Veil on niitä teoksia, joka kaappaa kuulijan kokonaan mystiseen pyörteeseensä. Tällaista kokemusta on mahdotonta kuunnella taustamusiikkina. Sekunneissa mieli alkaa täyttyä mielikuvista ja maisemista, sitten toinen toistaan voimakkaammista tuntemuksista, ja lopulta kokemus on suorastaan hengellisellä tavalla puhdistava.

Mat ”Kvohst” McNerney kertoo kanavoineensa albumilla kuultavan musiikin mökissä keskellä metsää talvella 2022 ja kutsuu omaa luomiskokemustaan shamanistiseksi. Tämä ei ole liioiteltua. Polar Veil vaeltaa syvällä ihmisen suhteessa itsensä ja luonnon kanssa, ja olipa kuulija kuka tahansa, hän voi löytää itsensä levyn jokaisesta kappaleesta.

Ihmisyys ja luonto huokuvat kaikesta. Jokainen blackmetalinen hidas riffi tuntuu tuskallisen repivältä, jokainen hiipivä melodia hetkessä eletyltä ja McNerneyn doomahtavat laulutulkinnat pieniä nyansseja myöten niin läsnäolevilta, että olisi suuri vääryys, jos Polar Veil ei tule löytymään vuoden parhaiden metallialbumien listoilta.

Lisää luettavaa