Arvio: Levyllinen hittejä oikeudenmukaiseen maailmaan – Phoenixin uusi albumi on odottamaton ilonaihe

Arvio julkaistu Soundissa 1/2022.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Phoenix
Alpha Zulu
Glassnote

Kuka olisi uskonut, että uransa kovimmat listasijoitukset tahkonneen, ylituotetun Bankrupt!-albumin (2013) ja väsähtäneen Ruisrock 2014 -esiintymisen jälkeen Phoenix julkaisisi vielä vuonna 2022 uransa toiseksi parhaan albumin ja osoittautuisi lopulta yhdeksi harvalukuisista nolkytluvun indiedisko-genren selviytyjistä? En minä ainakaan, vaikka flopannut Ti Amo (2017) olikin kiva italodisco-levy.

Tapaturmaisesti vuonna 2019 kuolleelle kolmen Phoenix-albumin tuottajalle Philippe Zdarille omistettua soundtrack-biisiä Identical lukuunottamatta kymmenessä päivässä pandemiatauolla kirjoitettu Alpha Zulu sisältää nimensä mukaisesti Phoenix-matskua a:stä ö:hön. Biisit ovat ensiluokkaisia, ja oikeudenmukaisessa maailmassa albumin jokainen kappale olisi hitti Dynamon tanssilattialla.

Vampire Weekend -kitaristi Ezra Koenigin fiittaama Tonight ja Artefact ovat yhtyeen alkuaikojen kaltaisia vaivattomasti rullaavia kitaranakutuksia, ja loput levyn biiseistä olisivat olleet kuin kotonaan Wolfgang Amadeus Phoenix -klassikolla (2009). Sopivasti vaihtelevan ja nostalgisen kokonaisuuden sitoo yhteen Thomas Marsin pehmeä ja persoonallinen lauluääni, joka ei toivottavasti koskaan ikinä muutu.

Lisää luettavaa