Arvio: M on parhaassa vedossaan – Mustarastaat tulivat on kiehtova mysteerien täyttämä levy

Arvio julkaistu Soundissa 2/2024.
Kirjoittanut: Niko Peltonen.

Arvio

M
Mustarastaat tulivat
Playground

Minja Kosken artistiura sai mielenkiintoisen käänteen, kun hieman hahmottomalta tuntuneen Punainen ovi -albumin (2020) jälkeen hän kajosi uskaliaasti mutta vähintäänkin onnistuneesti eleganteimman iskelmämme aarteistoon mahtavalla Lauluja 60-luvulta -albumilla (2022).

Toisaalta M:n eli Kosken ja tuottaja Miikka Ahlmanin musiikissa elektro on kohdannut usvaiseksi suodattuneen folkloren alusta asti. Mustarastaat tulivat -vitoslevyllä kaksijakoisuus tuntuisi aiempaa selvemmältä. Levy alkaa Molotovin cocktail -biisin aika tylylläkin tamppauksella, ja Seitsemältä niityltä -kappaleessa juhannusromantiikka dekonstruoituu monotonisen biitin ja pianoluupin voimin niin, että lopputulos hiipii aivokuoren alle.

Näitä perusosasia on tiiviin levyn kymmeneen kappaleeseen annosteltu vaihtelevassa määrin. Lopussa biittiosasto ajetaan alas, kun baariin haaksirikkoutuneiden merenneitojen voimalaulu Vellamo ja vetiseen hautaansa hukkuneiden naisten elegia Ounasjoen Ainoja rauhoittavat levyn haurailla mutta nyanssirikkailla akustisilla tunnelmilla.

Mustarastaat tulivat on ensikuuntelusta kasvava ja mysteerientäyteinen levy, ovelan hauska ja dramaattisen synkkä ja sopivan moniselitteinen. M on ilman muuta parhaassa vedossaan.

Lisää luettavaa